Jak obliczyć co bardziej się opłaca?
Kupno jakiejś rzeczy za 350 tys i zysk z tego miesięcznie 350 zł
kupno jakiejś rzeczy za 450 tys i zysk z tego miesięcznie 1800 zł
Jak to obliczyć matematycznie? Proszę o rozpisanie. Matma dawno za mną i mam taki problem
Jak obliczyć co bardziej się opłaca?
Re: Jak obliczyć co bardziej się opłaca?
Aby ustalić co będzie bardziej opłacalne obliczę z czego szybciej zaczniemy zarabiać
Obliczam ile razy będziemy musieli dostać wypłatę aby łączna zarobiona przez nas suma wynosiła 350,000
350,000zł : 350zł = 1000
Teraz obliczę ile lat to 1000 miesięcy:
1000 : 12 ~ 83
Co oznacza że w przypadku kupna jakiejś rzeczy za 350,000zł, dopiero po w przybliżeniu 83 latach będziemy mogli zacząć z tego zarabiać.
Teraz obliczmy co w przypadku kupna rzeczy za 450,000zł:
450,000zł : 1800zł = 250
Teraz obliczę ile lat to 250 miesięcy:
250 : 12 ~ 21
Czyli w przypadku kupna rzeczy za 450,000zł, zacząć z niej zarabiać będziemy mogli już po 21 latach.
Tak więc dużo bardziej opłaca nam się 2 opcja
(Pisząc że zaczniemy z czegoś zarabiać mam na myśli że po tym czasie łączna zarobiona przez nas suma będzie równa sumie jaką zapłaciliśmy, czyli że nie będziemy już jakby stratni z tego zakupu, czyli np. w przypadku 1 opcji, na plus zaczniemy wychodzić po 83 latach i 1 miesiącu.)
Obliczam ile razy będziemy musieli dostać wypłatę aby łączna zarobiona przez nas suma wynosiła 350,000
350,000zł : 350zł = 1000
Teraz obliczę ile lat to 1000 miesięcy:
1000 : 12 ~ 83
Co oznacza że w przypadku kupna jakiejś rzeczy za 350,000zł, dopiero po w przybliżeniu 83 latach będziemy mogli zacząć z tego zarabiać.
Teraz obliczmy co w przypadku kupna rzeczy za 450,000zł:
450,000zł : 1800zł = 250
Teraz obliczę ile lat to 250 miesięcy:
250 : 12 ~ 21
Czyli w przypadku kupna rzeczy za 450,000zł, zacząć z niej zarabiać będziemy mogli już po 21 latach.
Tak więc dużo bardziej opłaca nam się 2 opcja
(Pisząc że zaczniemy z czegoś zarabiać mam na myśli że po tym czasie łączna zarobiona przez nas suma będzie równa sumie jaką zapłaciliśmy, czyli że nie będziemy już jakby stratni z tego zakupu, czyli np. w przypadku 1 opcji, na plus zaczniemy wychodzić po 83 latach i 1 miesiącu.)