Dla Najlepszych

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Pietrek1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 lut 2021, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 29

Dla Najlepszych

Post autor: Pietrek1992 »

Produktywność (ilość jednostek pracy) w piekarni q5 na es 20 wynosi 450. Produktywność w zbożu q5 na es 20 wynosi 648. Mnożymy 450x3=1350, mnożymy 648x2=1296. Potrzebujemy tych danych, aby zobaczyć ile wynosi realna fluktuacja od zasady, że „potrzeba dwóch dni pracy w zbożu, żeby uzbierać go na trzy dni pracy w piekarni chleba” (ten jeden dzień nadwyżki to 33%). Okazuje się, że różnica między 1350 a 1296 wynosi 4%. W chlebie q5 na es 20 normalnie produkuje się 90 chlebów - trzeba teraz sprawiedliwie uwzględnić cenę zboża. Dlatego 90 x 3 = 270, 270 - 37% = 170,1, później dzielimy 170,1 : 3 żeby wrócić do pensji dziennej co daje 56,7 chlebów. Teraz 56,7 - 10% (zysk dla Orga) = 51. Danina za karę produktywności = 47 chlebów q5 pensji

Jeśli mi to ktoś wytłumaczy jest mistrzem
ODPOWIEDZ