Zadanie z danymi w tabelce.

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
agareas92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 kwie 2020, o 14:57
Płeć: Mężczyzna
wiek: 28

Zadanie z danymi w tabelce.

Post autor: agareas92 »

Mam problem z takim zadaniem, jest to przykładowe zadanie z egzaminu zawodowego, który mnie czeka i na który się przygotowuję. Z góry dziękuje za pomoc w zrozumieniu tego zadania :)

Jeden kilogram pręta kwadratowego ze stali, o wymiarze a=10[mm], kosztuje 5zł. Na podstawie tabeli oblicz, ile będzie kosztowało 100mb (metrów bieżących) takiego pręta.

TABELKA Z DANYMI:

Wymiar a [mm]--------Przekrój [mm2]-------Masa 1mb [kg]
8--------------------------64-----------------------0,502
10------------------------100----------------------0,785
12------------------------144----------------------1,150
14------------------------196----------------------1,540
Kaczka30
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 paź 2019, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 14
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Zadanie z danymi w tabelce.

Post autor: Kaczka30 »

Nie do końca jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem zadanie, ale z tabelki wynika, że masa 1mb pręta o wymiarze 10mm wynosi 0,785 kg. Masa 100mb takiego pręta będzie wynosiła \(\displaystyle{ 100 \cdot 0,785=78,5}\). Skoro 1kg pręta kosztuje 5zł, to 78,5 kg kosztuje \(\displaystyle{ 78,5 \cdot 5zł=392,5}\) zł. Tak więc odpowiedzią na zadanie jest \(\displaystyle{ 392,5}\) zł.
ODPOWIEDZ