Pilnie potrzebuje formuły

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
strawosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 lis 2020, o 08:03
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Pilnie potrzebuje formuły

Post autor: strawosz »

Potrzebuje wzoru do tych danych: 3 szt = 10 min pracy, każde podwojenie szt podwaja ilość pracy, ilości pomiędzy równają się danemu podwojeniu:

1 szt = 10 min
2 szt = 10 min
3 szt = 10 min
4 szt = 20 min
5 szt = 20 min
6 szt = 20 min
7 szt = 30 min
...
x = ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Pilnie potrzebuje formuły

Post autor: janusz47 »

Proszę przedstawić te dane na wykresie i dobrać odpowiednią funkcję interpolującą na przykład Lagrange'a.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pilnie potrzebuje formuły

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ 10\left\lfloor\frac{x+2}{3}\right\rfloor}\)

Co prawda nie rozumiem zawiłości objaśnienia ale do danych, które podałeś mój wzór pasuje
strawosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 lis 2020, o 08:03
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Re: Pilnie potrzebuje formuły

Post autor: strawosz »

a4karo pisze: 30 lis 2020, o 10:33 \(\displaystyle{ 10\left\lfloor\frac{x+2}{3}\right\rfloor}\)

Co prawda nie rozumiem zawiłości objaśnienia ale do danych, które podałeś mój wzór pasuje
wg twojego wzoru jeżeli x = 6 to wynik daje 26,66 a powinno równać sie 20
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Pilnie potrzebuje formuły

Post autor: Tmkk »

Przeczytaj sobie w internecie o funkcji "podłoga", "część całkowita" lub "cecha", bo to nie jest zwykly nawias.
ODPOWIEDZ