Raty przy zakupie magnetowidu.

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Terry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 paź 2007, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka

Raty przy zakupie magnetowidu.

Post autor: Terry »

Tata Agaty zakupił na raty magnetowid. Przy zakupie wpłacił 1/5 wartości magnetowidu. Pozostałą kwotę spłacił w pięciu równych ratach. Ile kosztował magnetowid, jeżeli różnica między wpłatą początkową, a każdą z rat wynosiła 30 zł?
Proszę o zapisanie wszystkich działań wszystkim, którzy się wypowiedzą Dziękuję!
Ostatnio zmieniony 16 paź 2007, o 19:51 przez Terry, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Raty przy zakupie magnetowidu.

Post autor: mx2 »

x - cena magnetowidu
0.2x - jedna piata ceny
0.2x-30 - wysokosc jedenj raty
0.2x+5(0.2x-30)=x
0.2x+x-150=x
0.2x=150 | : 0.2
x=750
0.2x=150
750-150= 600 600:5=120

Magnetowid kosztowal 750zl,pierwsza wplata wynosila 150zl,a kazda z rat po 120zl.
ODPOWIEDZ