cukierki
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
cukierki
W wazie leżą cukierki miętowe i malinowe. Cukierków miętowych jest o ponad 20 sztuk więcej niż malinowych. Jeden cukierek miętowy waży 2 g, malinowy 3 g. Z wazy wzięto 15 cukierków jednego rodzaju, których waga stanowiła jedną piątą wagi wszystkjich cukierków. Potem wzięto jescze 20 cukierków malinowych. Ich waga okazała się równa wadze cukierków pozostałych w wazie. Ile było cukierków każdego rodzaju?
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
cukierki
x- liczba cukierków miętowych
y- liczba cukierków malinowych
w- waga wszystkich cukierków
Z treści zadania wynika, że waga 20 cukierków malinowych stanowi 0,4 wagi wszystkich cukierków.
zatem: 0,4 w = 20*3
czyli wszystkie cukierki ważą 150 g
A waga wcześniej zabranych cukierków stanowi 0,2 wagi całości, więc cukierki te ważą 30 g. Stąd wniosek, że zabrano cukierki miętowe (2*15).
Waga całości to 150 więc:
2x + 3y = 150
Poza tym
x > y + 20 więc
2(y + 20) + 3y
y- liczba cukierków malinowych
w- waga wszystkich cukierków
Z treści zadania wynika, że waga 20 cukierków malinowych stanowi 0,4 wagi wszystkich cukierków.
zatem: 0,4 w = 20*3
czyli wszystkie cukierki ważą 150 g
A waga wcześniej zabranych cukierków stanowi 0,2 wagi całości, więc cukierki te ważą 30 g. Stąd wniosek, że zabrano cukierki miętowe (2*15).
Waga całości to 150 więc:
2x + 3y = 150
Poza tym
x > y + 20 więc
2(y + 20) + 3y