znajdz cyfre

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
ewelka-6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 14 lut 2009, o 21:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

znajdz cyfre

Post autor: ewelka-6 »

Trzycyfrowa liczba \(\displaystyle{ 4x6}\) jest wielokrotnoscia liczby \(\displaystyle{ 52}\). jaka cyfra nalezy zastąpić \(\displaystyle{ x}\) ?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2020, o 14:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: znajdz cyfre

Post autor: Jan Kraszewski »

Wyznaczanie kolejnych wielokrotności `52` nie jest trudne.

JK
ewelka-6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 14 lut 2009, o 21:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Re: znajdz cyfre

Post autor: ewelka-6 »

ale od czego zaczac nie wiem od czego sie wziac jak jest x
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: znajdz cyfre

Post autor: JHN »

Odpowiedz sobie na pytania:
\(\displaystyle{ 7\cdot 52=\cdots}\)
\(\displaystyle{ 8\cdot 52=\cdots}\)
\(\displaystyle{ 9\cdot 52=\cdots}\)
\(\displaystyle{ 10\cdot 52=\cdots}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ