zadanie dotyczace wyborów

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
ewelka-6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 14 lut 2009, o 21:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

zadanie dotyczace wyborów

Post autor: ewelka-6 »

Prezydenta w Polsce wybiera się co 5 lat a Posłów w Sejmie co 4 lata, co ile lat posłów oraz Prezydenta wybierałoby się w tym samym roku, gdyby kadencje nie były skracane ?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2020, o 14:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: zadanie dotyczace wyborów

Post autor: Jan Kraszewski »

Jakieś własne próby?

JK
ewelka-6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 14 lut 2009, o 21:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Re: zadanie dotyczace wyborów

Post autor: ewelka-6 »

zadne oprocz tego \(\displaystyle{ 4x+5x = x}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2020, o 09:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: zadanie dotyczace wyborów

Post autor: Jan Kraszewski »

ewelka-6 pisze: 7 lis 2020, o 09:54zadne oprocz tego \(\displaystyle{ 4x+5x = x}\)
Proponuję, żebyś nie używała znaczków, których znaczenia nie rozumiesz (bo to, co napisałaś, nie jest prawdą).

Wyobraź sobie, że w roku 2000 były równocześnie wybory prezydenckie i parlamentarne. Wypisz teraz kolejne lata, w których będą odbywać się wybory prezydenckie (2005 itd) oraz kolejne lata, w których będą odbywać się wybory parlamentarne (2004 itd) i zobacz po ilu latach wybory będą w tym samym roku.

JK
ewelka-6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 14 lut 2009, o 21:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Re: zadanie dotyczace wyborów

Post autor: ewelka-6 »

to jest medota prob i bledów a wzor zeby szybko to zrobic ??? na sprawdzianie nie ma sie czasu zeby bawic sie w wypisywannie
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: zadanie dotyczace wyborów

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ NWW(4, 5) = 4\cdot 5 = 20 }\) lat
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: zadanie dotyczace wyborów

Post autor: pesel »

janusz47 pisze: 7 lis 2020, o 12:01 \(\displaystyle{ NWW(4, 5) = 4\cdot 5 = 20 }\) lat
Sposób chyba nie jest uniwersalny, bo co by było gdyby wybory prezydenckie były co \(\displaystyle{ 6}\) lat, a parlamentarne co \(\displaystyle{ 4}\) lata?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: zadanie dotyczace wyborów

Post autor: Jan Kraszewski »

pesel pisze: 7 lis 2020, o 14:50Sposób chyba nie jest uniwersalny, bo co by było gdyby wybory prezydenckie były co \(\displaystyle{ 6}\) lat, a parlamentarne co \(\displaystyle{ 4}\) lata?
\(\displaystyle{ NWW(4,6)=12}\)
ewelka-6 pisze: 7 lis 2020, o 11:56to jest medota prob i bledów a wzor zeby szybko to zrobic ???
Używanie przez Ciebie wzorów budzi pewien niepokój.

JK
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: zadanie dotyczace wyborów

Post autor: pesel »

Jan Kraszewski pisze: 7 lis 2020, o 15:41
pesel pisze: 7 lis 2020, o 14:50Sposób chyba nie jest uniwersalny, bo co by było gdyby wybory prezydenckie były co \(\displaystyle{ 6}\) lat, a parlamentarne co \(\displaystyle{ 4}\) lata?
\(\displaystyle{ NWW(4,6)=12}\)
Ja nie o tym. Jak prezydenckie będą w latach parzystych, a parlamentarne w nieparzystych to się nigdy nie spotkają. Albo gdyby oba były co \(\displaystyle{ 4}\) lata to wcale by nie oznaczało, że co \(\displaystyle{ 4}\) lata są w tym samym roku. I nie ma tu znaczenia, że \(\displaystyle{ NWW(4,4)=4}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: zadanie dotyczace wyborów

Post autor: Jan Kraszewski »

No zgadza się, ale takimi niuansami nikt się w szkole nie przejmuje.

JK
ODPOWIEDZ