Treść:
Gdy w pewnej liczbie dwucyfrowej zmienimy kolejność cyfr to otrzymamy liczbę 4,5 razy większą. Jaka to liczba?
Z góry dziękuje za pomoc!
Pewna liczba
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Pewna liczba
Jeśli szukaną liczbą jest \(\displaystyle{ n=10x+y}\), gdzie \(\displaystyle{ x,y}\) są cyframi i \(\displaystyle{ x\ne0}\), to
\(\displaystyle{ 10y+x=4,5\cdot(10x+y)\\
20y+2x=90x+9y\\
11y=88x\\
y=8x}\)
i pasuje tylko jedna para cyfr spełniających to równanie
Pozdrawiam
[edited] odpowiedź powyżej...
\(\displaystyle{ 10y+x=4,5\cdot(10x+y)\\
20y+2x=90x+9y\\
11y=88x\\
y=8x}\)
i pasuje tylko jedna para cyfr spełniających to równanie
Pozdrawiam
[edited] odpowiedź powyżej...