Witam mam taki problem ze jestem współwłaścicielem działki rolnej 8,64 ha .Jest nas aż 12 udziałowców .Mój dział to 3/128 oraz 5 /96 ponieważ dostałem najpierw darowiznę a po 10 latach spadek .Potrzebuję policzyć jaki ułamek mi przysługuje zwykły i może być tez dziesiętny .Jak już będę miał ułamek zwykły i dziesiętny to muszę pomnożyć to przez hektary przeliczeniowe 5.2699 ha .
czyli np. 3/4 razy 5,2699 = 0,75 razy 5,2699 = 3,9524 ha , dlatego chcę wiedzieć ile mogę uprawiać ziemi według udziałów .Nie możliwe przecież jest żeby wszyscy uprawiali 8,64 ha całej ziemi .
Ułamki zwykłe , współwłasność ,Ksiegia Wieczysta
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Ułamki zwykłe , współwłasność ,Ksiegia Wieczysta
\(\displaystyle{ \frac{3}{128} + \frac{5}{96} = \frac{9}{384}+ \frac{20}{384}= \frac{29}{384} }\)
Re: Ułamki zwykłe , współwłasność ,Ksiegia Wieczysta
i to wszystko ,wystarczy ze to sobie zamienię na dziesiętne tak?
a można szczegółowo skąd się to jest i do czego się tyczy ,może ostatnie to jest hektary przeliczeniowe bo nie wiem ?
a można szczegółowo skąd się to jest i do czego się tyczy ,może ostatnie to jest hektary przeliczeniowe bo nie wiem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Re: Ułamki zwykłe , współwłasność ,Ksiegia Wieczysta
\(\displaystyle{ \frac{29}{384} }\) - jesteś współwłaścicielem takiej części działki. W przybliżeniu jest to równe: \(\displaystyle{ 0,07552083.}\)
Albo inaczej. Weź kalkulator podziel \(\displaystyle{ 3}\) przez \(\displaystyle{ 128,}\) zapisz wynik. Następnie podziel \(\displaystyle{ 5}\) przez \(\displaystyle{ 96}\) i do otrzymanego wyniku dodaj wcześniej zapisany wynik. Otrzymasz ten sam wynik co powyżej.
Wystarczy pomnożyć \(\displaystyle{ 0,07552083}\) przez powierzchnię działki i wiesz ile możesz uprawiać ziemi.
Albo inaczej. Weź kalkulator podziel \(\displaystyle{ 3}\) przez \(\displaystyle{ 128,}\) zapisz wynik. Następnie podziel \(\displaystyle{ 5}\) przez \(\displaystyle{ 96}\) i do otrzymanego wyniku dodaj wcześniej zapisany wynik. Otrzymasz ten sam wynik co powyżej.
Wystarczy pomnożyć \(\displaystyle{ 0,07552083}\) przez powierzchnię działki i wiesz ile możesz uprawiać ziemi.
Re: Ułamki zwykłe , współwłasność ,Ksiegia Wieczysta
o bardzo dziękuje teraz wszystko jaśniej wygląda
Dodano po 24 minutach 22 sekundach:
29/384 w przybliżeniu 0,07552083 razy 8,64 ha = 0,6525 ha- (to jest moja ziemia ) razy hektary przeliczeniowe 5,2699 = 0,3980 ha przeliczeniowego .
Mogę posadzić 0,3980 ha np. ziemniaków .
Teraz dobrze ?
Dodano po 24 minutach 22 sekundach:
29/384 w przybliżeniu 0,07552083 razy 8,64 ha = 0,6525 ha- (to jest moja ziemia ) razy hektary przeliczeniowe 5,2699 = 0,3980 ha przeliczeniowego .
Mogę posadzić 0,3980 ha np. ziemniaków .
Teraz dobrze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Re: Ułamki zwykłe , współwłasność ,Ksiegia Wieczysta
Hektar przeliczeniowy to jednostka umowna, ustalona w celu obliczania podstawy podatku od gruntów rolnych.
Re: Ułamki zwykłe , współwłasność ,Ksiegia Wieczysta
Tak zgadza się ale oprócz gruntów rolnych zadrzewionych i zakrzaczonych kl. 5 i 6 ,ulga ustawowa 0,00 ,- podatku .