Rowerzysta przejechał drogę między miejscowościami A i B w ciągu 1 godziny i 45 minut,
a motocyklista, którego prędkość była o 22 km/h większa niż rowerzysty, w ciągu 50 minut.
Jak daleko jest od A do B ?
Droga
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 maja 2020, o 23:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 15
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 671
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 207 razy
Re: Droga
Jeśli \(\displaystyle{ s}\) jest drogą z A do B, \(\displaystyle{ v}\) prędkością rowerzysty, to
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1{45\over60}v=s\\ {50\over60}\cdot(v+22)=s\end{cases} }\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1{45\over60}v=s\\ {50\over60}\cdot(v+22)=s\end{cases} }\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 maja 2020, o 23:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 15
Re: Droga
Dzięki ale tak troszkę nie rozumiem, to jest wzór do którego mam podłożyć wartości czy wykonane zadanie? Bo będąc całkowicie szczerym widzę taki zapis pierwszy razy (lub kiedyś widziałem i po prostu mi wyleciał z głowy) i nie wiem czy Pani mi zaliczy. Mógłbym dostać jakieś obliczenia?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2020, o 02:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: po prostu.
Powód: Poprawa wiadomości: po prostu.
-
- Administrator
- Posty: 34332
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Droga
To jest układ równań, który masz rozwiązać.kamilsuper2423 pisze: ↑23 maja 2020, o 01:33Dzięki ale tak troszkę nie rozumiem, to jest wzór do którego mam podłożyć wartości czy wykonane zadanie?
Nie przesadzasz z tym oczekiwaniem gotowca?
JK
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 671
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 207 razy
Re: Droga
Ósma klasa?
Z podanego przeze mnie układu wynika równanie
\(\displaystyle{ 1{45\over60}v={50\over60}\cdot(v+22)}\)
Udźwigniesz jego rozwiązanie?
A potem \(\displaystyle{ s=\cdots}\)
Pozdrawiam
PS. W zdeformowanej podstawówce nie ma układów... Trzeba będzie to wziąć na klatę.
Z podanego przeze mnie układu wynika równanie
\(\displaystyle{ 1{45\over60}v={50\over60}\cdot(v+22)}\)
Udźwigniesz jego rozwiązanie?
A potem \(\displaystyle{ s=\cdots}\)
Pozdrawiam
PS. W zdeformowanej podstawówce nie ma układów... Trzeba będzie to wziąć na klatę.
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: Droga
W ciągu \(\displaystyle{ 50}\) minut motocylista przejechał \(\displaystyle{ \frac{50}{60} \cdot 22= \frac{55}{3} }\) kilometrów więcej niż rowerzysta. Tą odległość rowerzysta pokonał w \(\displaystyle{ 55}\) minut. Skoro w \(\displaystyle{ 55}\) minut rowerzysta pokonał \(\displaystyle{ \frac{55}{3} }\) kilometrów to w ciągu \(\displaystyle{ 105}\) minut pokonał on \(\displaystyle{ \frac{105}{55} \cdot \frac{55}{3}=35 }\) kilometrów.