Zadanie logiczne

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
bnyh6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 25 cze 2016, o 13:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Zadanie logiczne

Post autor: bnyh6 »

W ciągu 3 dni 3 pracowników wykopało rów. Pierwszy wykopałby ten rów w ciągu 6dni, drugi w
ciągu 9 dni. W ciągu ilu dni wykopałby ten rów trzeci z nich?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Zadanie logiczne

Post autor: piasek101 »

Obadać :
Czas wspólnej pracy
Dwa krany i basen.
Pytać.

Ps. To zadanie jest raczej z ,,równania wymierne".
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Zadanie logiczne

Post autor: Niepokonana »

Ja wiem, aczkolwiek mogę się mylić.
Najpierw musimy sprowadzić do wspólnej jednostki, czyli część całej pracy, którą się wykona w ciągu jednego dnia.
Pierwszy pracownik wykonuje \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) pracy w ciągu dnia, drugi analogicznie \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\), trzeci nie wiadomo czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\). Razem w ciągu dnia wykonują \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) pracy. Praca na dzień, czyli w mianowniku mamy liczbę dni, w których wykona się całą pracę.
Dodajemy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} + \frac{1}{9} + \frac{1}{x} = \frac{1}{3} }\).
\(\displaystyle{ x}\) to jest szukana liczba dni, wystarczy rozwiązać równanie, gdzie \(\displaystyle{ x>0}\).
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Zadanie logiczne

Post autor: pesel »

Przez trzy dni pierwszy wykopał \(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\) rowu, drugi\(\displaystyle{ \frac{1}{3} }\) rowu, a trzeci resztę czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{6} }\) rowu. Czyli trzeci dydłałby ów rów przez \(\displaystyle{ 18}\) dni.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Zadanie logiczne

Post autor: kmarciniak1 »

Niepokonana pisze: 31 mar 2020, o 16:23 Ja wiem, aczkolwiek mogę się mylić.
Trochę wiary w siebie :)
ODPOWIEDZ