Nierówność

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Akiva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 sty 2018, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy

Nierówność

Post autor: Akiva »

Danusia postanowiła że zrobi na drutach co najmniej 3 swetry i przekaże je organizacji która opiekuje się bezdomnymi. Wiedząc, że może wykonać \(\displaystyle{ \frac{1}{15} }\) dziennie Danusia zaplanowała, że przekaże swetry organizacji pomocy za \(\displaystyle{ 60}\) dni.
Zapisz nierówność, która pozwoli obliczyć ograniczenie na liczbę dni s, w których Danusia może nie zajmować się szydełkowaniem i wykonać sweter na czas.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Nierówność

Post autor: kerajs »

Zakładając, że miało być : \(\displaystyle{ \frac{1}{15} }\) całej pracy to:
\(\displaystyle{ (60-s) \cdot \frac{1}{15} \ge 1 }\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Nierówność

Post autor: janusz47 »

Z treści zadania wynika, że Danusia miała zrobić na drutach, co najmniej \(\displaystyle{ 3 }\) swetry.
ODPOWIEDZ