Złotówka jest tu!

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy

Złotówka jest tu!

Post autor: zr3456 »

Kwicoł,Pyzdra i Janosik,po wypiciu iluś tam węgrzynów, zrzucili się,każdy, po 10 zł na kupno 3 butelek zdrowego koziego mleka i wysłali cepra.W karcmie ,u Jankiela,ceper kupił 3 butelki koziego mleka po 9 zł, ale idąc koło baru mlecznego zauważył promocję "3 butelki koziego mleka za 23 zł",zwrócił Jankielowi mleko i kupił 3 butelki za 23 zł.Przyniósł mleko kompanii i oddał im 3 zł,a sobie wziął 4 zł za fatygę.Wychodzi na to, że każdy ze zbójników zapłacił 9 zł. Mamy zatem 9 zł * 3 = 27 zł. Dodatkowo mamy 4 zł, które wziął ceper, co razem daje 31 zł i tak odnajduje się zagubiona zł.

Dodano po 7 godzinach 2 minutach 8 sekundach:
Oczywiście to jest ta złotówka szukana w tym zadaniu :
"Trzy koleżanki postanowiły zamówić pizzę za 30 zł. Każda z nich dała po 10 zł. Gdy już zamówiły pizzę, sprzedawcy przypomniało się o obniżce ceny Był uczciwym człowiekiem, więc postanowił oddać im 5 zł reszty. Dał dostawcy 5 zł i powiedział, żeby oddał pieniądze. Dostawca nie wiedział, jak podzielić 5 zł na 3 osoby, więc postanowił dać każdej koleżance po 1 zł, a sobie wziąć pozostałe 2 zł. Wychodzi na to, że każda z dziewcząt zapłaciła 9 zł. Mamy zatem 9 zł * 3 zł = 27 zł. Dodatkowo mamy 2 zł, które wziął syn, co razem daje 29 zł. Co się stało ze złotówką?"
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Złotówka jest tu!

Post autor: arek1357 »

W tym jest błąd, że takie działanie jest złe:

30-3+2
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy

Re: Złotówka jest tu!

Post autor: zr3456 »

arek1357 pisze: 2 lut 2020, o 22:07 W tym jest błąd, że takie działanie jest złe:

30-3+2
Moje "zadanie" jest przecież żartem z zadania "gdzie jest złotówka?"

Podam jeszcze jeden przykład:
Kwicoł,Pyzdra i Janosik,po wypiciu iluś tam węgrzynów, zrzucili się,każdy, po 10 zł na kupno 3 butelek zdrowego koziego mleka i wysłali cepra.W karcmie ,u Jankiela,ceper kupił 3 butelki koziego mleka po 9 zł, ale idąc koło baru mlecznego zauważył promocję "3 butelki koziego mleka za 20 zł",zwrócił Jankielowi mleko i kupił 3 butelki za 20 zł.Przyniósł mleko kompanii i oddał im 3 zł,a sobie wziął 7 zł za fatygę.Wychodzi na to, że każdy ze zbójników zapłacił 9 zł. Mamy zatem 9 zł * 3 = 27 zł. Dodatkowo mamy 7 zł, które wziął ceper, co razem daje 34 zł i tak odnajduje się zagubiona zł i jeszcze zostaje 4zł ponad 30 zł - tj.właśnie ta "mistyka finansów" vide

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=WbAq-WyDgQM

Tak Kwicoł i Pyzdra przeprowadzili dowód "reductio ad absurdum"
ODPOWIEDZ