Pewne obliczenie

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
fistaszekmena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 sty 2020, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 15

Pewne obliczenie

Post autor: fistaszekmena »

Może ten dział. Mianowicie z kolegą zastanawialiśmy się jakie obliczenie mogłoby paść żeby obliczyć ile czasu poświęciliśmy dla danej rzeczy.
Mniej więcej 5 godzin dziennie przez 5 lat ile to mogłoby być? zastanawiałem się nad pomnożeniu roku przez 4 i podzieleniu przez 5 albo 19 ale coś mi się wydaje że źle. Macie jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2020, o 09:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zły dział.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Pewne obliczenie

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \frac{5}{24} \cdot 5 \ \text{lat}=(1 + \frac{1}{24}) \ \text{roku} =\text{rok i pół miesiąca} }\)
ODPOWIEDZ