Ile będzie guzików.

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
jnow2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 12 lis 2007, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Ile będzie guzików.

Post autor: jnow2 »

5 guzików waży 3 gramy - ile guzików będzie w 56 gramach.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Ile będzie guzików.

Post autor: kerajs »

1 guzik waży 0,6 grama

\(\displaystyle{ \frac{56}{ \frac{3}{5} }=\red{93}+ \frac{1}{3} }\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ile będzie guzików.

Post autor: Jan Kraszewski »

jnow2 pisze: 28 gru 2019, o 09:03ile guzików będzie w 56 gramach.
To jest dość bezsensowne pytanie - w \(\displaystyle{ 56}\) gramach CZEGO? Bo jak wynika z poniższych rachunków na pewno nie w \(\displaystyle{ 56}\) gramach guzików, bo tych guzików nie można mieć \(\displaystyle{ 56}\) gramów...

JK
jnow2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 12 lis 2007, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Re: Ile będzie guzików.

Post autor: jnow2 »

Dlaczego bezsensowne?
Mam w pudełku x guzików ,może być ich 400 lub 500 szt które ważą np.0,5 kg i nie chcę tracić czasu na ich liczenie,więc ta metoda (na wagę) jest niedobra ?Chętnie skorzystam z innej jeśli takową masz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ile będzie guzików.

Post autor: Jan Kraszewski »

jnow2 pisze: 28 gru 2019, o 12:15Dlaczego bezsensowne?
Mam w pudełku x guzików ,może być ich 400 lub 500 szt które ważą np.0,5 kg i nie chcę tracić czasu na ich liczenie,więc ta metoda (na wagę) jest niedobra ?Chętnie skorzystam z innej jeśli takową masz.
To nie metoda jest zła, tylko pytanie bezsensowne - to typowy przykład zadania z treścią "z życia", które ma zupełnie nieżyciową treść.

Chodzi o to, że mając guziki po \(\displaystyle{ 0,6\,g}\) każdy NIGDY nie będziesz miał \(\displaystyle{ 56\,g}\) guzików, więc sytuacja z zadania nie może zaistnieć.

JK
jnow2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 12 lis 2007, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Re: Ile będzie guzików.

Post autor: jnow2 »

Napisz jakie pytanie będzie właściwe i policz.Czy to z życia ,czy z księżyca---co to ma za znaczenie,a jak nie potrafisz to nie zabieraj głosu.Kolega w pierwszym poście odpowiedział konkretnie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ile będzie guzików.

Post autor: a4karo »

Gdyby zadanie brzmiało: 5 guzików kosztuje 3 tabliki - ile guzików mogę kupić za 56 tablików, to wtedy odpowiedż brzmiałaby 93 guziki (i zostałoby jeszcze 1/3 tablika.

Oczywiście to przy założeniu, że tablik da cie podzielić na trzy równe części (złotówki się nie da, więc pieć guzików nie może kosztować trzy złote jeżeli są sprzedawalne na sztuki).

Jeszcze inaczej będzie wyglądała odpowiedź, jeżeli tablik nie dzieli się na trzy. Wtedy masz ofertę taką: paczka 5 guzików kosztuje 3 tabliki). Oczywiście wtedy kupisz guziki za 54 tabliki.

Jak widzisz, w zadaniu tkwi wiele subtelności, a JK zwrócił Ci uwagę na bezsens oryginalnego sformułowania zadania.

Może jednak spróbował byś się pochylić nad tymi subtelnościami zamiast obrażać użytkownika, który myśli dużo przenikliwiej od Ciebie.
jnow2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 12 lis 2007, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Re: Ile będzie guzików.

Post autor: jnow2 »

Zadam pytanie inaczej. W pudełku jest duża ilość guzików - nie wiemy ile,a musimy znać ich ilość. Możemy liczyć guziki (na piechotę)co zajmie dużo czasu.Jaką metodą obliczyć (szybko )ilość guzików bez ich liczenia,uwzględniając drobny błąd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ile będzie guzików.

Post autor: a4karo »

Takie postawienie sprawy ma sens. Przypuśćmy, że masz do dyspozycji wagę i że wszystkie guziki ważą `M`. Teraz ważysz np. `10` sztuk - wyszło `m`.

Masz zatem prosta proporcję: `\frac{M}{x}=\frac{m}{10}` (`x` jest oczywiście ilością guzików)

Kiedyś taka metoda była używana do liczenia ilości wyprodukowanych detali (np. śrub) albo w rolnictwie do ważenia worków z produktami rolnymi - nazywało się to wagą dziesiętną. Zdjęcia znajdziesz na wiki.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Ile będzie guzików.

Post autor: pesel »

a4karo pisze: 29 gru 2019, o 08:26 Kiedyś taka metoda była używana do liczenia ilości wyprodukowanych detali (np. śrub) albo w rolnictwie do ważenia worków z produktami rolnymi - nazywało się to wagą dziesiętną. Zdjęcia znajdziesz na wiki.
@4karo Wydaje mi się, że to dwie różne metody.
jnow2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 12 lis 2007, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Re: Ile będzie guzików.

Post autor: jnow2 »

Dzięki .
ODPOWIEDZ