Prędkość

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Prędkość

Post autor: Karolinaa0 »

Adam i Piotr jeździli rowerami wokół stadionu. Wystartowali z tego samego miejsca w tym samym momencie. Jedno okrążenie miało długość \(\displaystyle{ 400m}\). Adam jechał ze stałą prędkością \(\displaystyle{ 21 \frac{km}{h} }\) a Piotr ze stałą prędkością \(\displaystyle{ 23 \frac{km}{h} }\). Po jakim czasie Piotr zdublował Adama?
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{4}{230} h, t_{2}= \frac{4}{210}h}\) Tyle obliczyłam, ale co dalej? Z góry dziękuję za wskazówkę

Dodano po 1 godzinie 16 minutach 47 sekundach:
Wyjdzie że 4,2km to droga Adama a 4,6km to droga Piotra. I nie rozumiem teraz dlaczego po podzieleniu przez 0,4km nie wyjdzie nam liczba w całości? Myślałam, że po podzieleniu powinna wyjść liczba w całości i że bylaby to liczba pokonanych okrążeń. Rozumiałam to tak, że jak się zdubluje, to wyprzedzi przeciwnika o całe okrążenie czyli o 0,4m, czyli że się spotkają w tym samym miejscu, w którym wystartowali.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Prędkość

Post autor: kmarciniak1 »

Ale przecież dublowanie nie musi być w miejscu gdzie zaczyna się nowe okrążenie
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: Prędkość

Post autor: Elayne »

W ciągu jednej godziny Piotr pokona rowerem o … kilometry większy dystans niż Adam. Jest to też … długości jednego okrążenia, zatem w ciągu jednej godziny Adam zostanie … razy zdublowany przez Piotra. Jeśli podzielimy jedną godzinę, czyli 60 minut przez … to otrzymamy szukany czas.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Prędkość

Post autor: kruszewski »

Proszę postawić problem tak: Piotr odjeżdża od Adama z prędkością \(\displaystyle{ v= v_P - v_A }\). Pytanie: po jakim czasie \(\displaystyle{ t}\) Piotr odjedzie od Adama na odległość \(\displaystyle{ 400 }\) m?
ODPOWIEDZ