Witam. Mam takie zadanie: Wymień i sformułuj własności działań w zbiorze liczb naturalnych.
Wydaje się łatwe, ale nie mam pojęcia jak odpowiedzieć na to pytanie.
Własności działań...
Re: Własności działań...
Dla dowolnych liczb naturalnych \(a,b,c\):
1. \( a+(b+c)=(a+b)+c\) (łączność)
2. \(a+b=b+a\) przemienność
itd. itp. Podobne własności zapisz dla mnożenia. Nie zapomnij o prawie rozdzielności mnożenia względem dodawania: \(a\cdot(b+c)=a\cdot b+a\cdot c\).
1. \( a+(b+c)=(a+b)+c\) (łączność)
2. \(a+b=b+a\) przemienność
itd. itp. Podobne własności zapisz dla mnożenia. Nie zapomnij o prawie rozdzielności mnożenia względem dodawania: \(a\cdot(b+c)=a\cdot b+a\cdot c\).