Samochody

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Samochody

Post autor: anna_ »

Ponieważ zdania na temat poprawności tej części rozwiązania zadania są różne, więc wrzucam do specjalistów.
(trochę je zmodyfikowałam)

Na parkingu stoją następujące samochody : \(\displaystyle{ 1}\) biała skoda , \(\displaystyle{ 3}\) czarne volkswageny i \(\displaystyle{ 1}\) biały oraz \(\displaystyle{ 5}\) opli - \(\displaystyle{ 1}\) czarny i \(\displaystyle{ 4}\) białe .


1) Jaki procent czarnych samochodów stanowią czarne ople?
2) Jaki procent czarnych samochodów stanowią wszystkie ople?
3) Jaki procent czarnych samochodów stanowią ople?
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Samochody

Post autor: kmarciniak1 »

Żaden ze mnie specjalista, ale wydaje mi się, że podpunkty 2) i 3) są zwyczajnie źle sformułowane. Pomijam już kwestie tego, że dla mnie oba podpunkty znaczą to samo. Fraza "jaki procent czarnych samochodów" sugeruję by wybrać jakiś podzbiór ze zbioru czarnych samochodów a nie żeby wybrać dowolne rzeczy. To zadanie nie wnosi dla ucznia żadnej wiedzy a nawet sugeruję, że procentem można sobie szastać na prawo i lewo. A bardzo często jest to niewskazane bo nie ma to żadnej wartości i tak jest w tym przypadku.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Samochody

Post autor: Dilectus »

1) \(\displaystyle{ \frac{\text{wszystkie czarne ople}}{\text{wszystkie czarne samochody} } \cdot 100 \%}\)

2) \(\displaystyle{ \frac{\text{wszystkie ople}}{\text{wszystkie czarne samochody} } \cdot 100 \%}\)

3) patrz pkt 2)

Dodano po 4 minutach 21 sekundach:
Podejrzewam, że niedobrze zapisałeś pkt 3, bo jest tożsamy z pktem 2. Być może chodziło o to, jakim procentem wszystkich samochodów są ople?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Re: Samochody

Post autor: anna_ »

To nie pomyłka. Celowo tak zrobiłam.
Oryginalne pytanie do zadania, to właśnie pytanie 3.

Dodano po 8 minutach 33 sekundach:

Kod: Zaznacz cały

https://odrabiamy.pl/matematyka/ksiazka-11217/strona-28/zadanie-359213


A to cytat odpowiedzi autora:
Cześć, zadanie jest rozwiązane poprawnie. Pytanie: "jaki procent czarnych samochodów stanowią ople?" sugeruje, iż bierzemy pod uwagę jedynie czarne samochody, a następnie obliczamy, jakim procentem wszystkich czarnych samochodów są (czarne) ople. Pozdrawiam!
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Samochody

Post autor: Jan Kraszewski »

A dla mnie naturalną interpretacją tego pytania jest ta, której dokonał autor. Dla mnie procent oznacza część całości, w związku z tym pytanie "Jaki procent czarnych samochodów stanowią wszystkie ople?" po prostu nie ma sensu.

JK
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: Samochody

Post autor: Elayne »

Na parkingu stoją trzy volkswageny w kolorze czarnym oraz jeden opel w kolorze czarnym, co daje razem cztery auta w kolorze czarnym. To nasze \(\displaystyle{ 100 \%}\) gdyż wszystkie pytania odnoszą się do podzbioru aut w kolorze czarnym.
Ad 1) Opli w kolorze czarnym jest jeden, zatem \(\displaystyle{ 25\%.}\)
Ad 2) Wszystkich opli w kolorze czarnym jest jeden, zatem \(\displaystyle{ 25\%.}\)
Ad 3) Mamy trzy volkswageny i jednego opla, zatem \(\displaystyle{ 25\%.}\)

Pytanie drugie pasuje raczej do zadania w którym ople w kolorze czarnym czymś się różnią np. kolorem tapicerki, wyposażeniem itp.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Samochody

Post autor: pesel »

Na parkingu stoją dwie hulajnogi i cztery rowery. Jaki procent rowerów stanowią hulajnogi?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Re: Samochody

Post autor: anna_ »

Jan Kraszewski pisze: 8 lis 2019, o 13:43 A dla mnie naturalną interpretacją tego pytania jest ta, której dokonał autor. Dla mnie procent oznacza część całości, w związku z tym pytanie "Jaki procent czarnych samochodów stanowią wszystkie ople?" po prostu nie ma sensu.

JK
Jak będzie odpowiedź na pytanie 3?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Samochody

Post autor: Jan Kraszewski »

Taka, jaka została podana w przytoczonym przez Ciebie linku.

JK
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Re: Samochody

Post autor: anna_ »

Problem w tym, że ja się z nią nie zgadzam. :(
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Samochody

Post autor: Jan Kraszewski »

A co ja na to poradzę?

Podoba mi się przykład pesela powyżej.

JK
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Re: Samochody

Post autor: anna_ »

Wypisując dane mam :
5 opli 1 czarny
4 - ilość czarnych samochodów
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Samochody

Post autor: kruszewski »

Czy można być w kolorze?

Świetne pytanie Kolegi Pesela !
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Samochody

Post autor: Jan Kraszewski »

anna_ pisze: 8 lis 2019, o 14:07Wypisując dane mam :
5 opli 1 czarny
4 - ilość czarnych samochodów
No i co z tego?

JK
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Re: Samochody

Post autor: anna_ »

Dzieliłabym 5 na 4
ODPOWIEDZ