obliczanie m3,m2
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 wrz 2019, o 08:08
- Płeć: Kobieta
obliczanie m3,m2
Proszę o pomoc, mam kilka zadań do rozwiązania i proszę o pomoc. Z góry dziękuję
Zadanie 1.
Trzeba załadować \(\displaystyle{ 32m^2}\) płyt o wymiarach \(\displaystyle{ 2750\times1830\times12mm}\). Ile szt. płyt trzeba załadować?
Zadanie 2.
Samochód zabiera \(\displaystyle{ 24}\) tony towaru. Ile sztuk płyt o wymiarach \(\displaystyle{ 2140\times2750\times3,2mm}\) musimy załadować jeżeli \(\displaystyle{ 1m^3}\) waży \(\displaystyle{ 650 kg}\)?
Zadanie 3.
\(\displaystyle{ 1m^3}\) płyty o wymiarach \(\displaystyle{ 1525\times1525\times12mm}\) kosztuje \(\displaystyle{ 1500 pln/m^3}\) netto. Ile kosztuje \(\displaystyle{ 1}\) szt. takiej plyty brutto?
Zadanie 1.
Trzeba załadować \(\displaystyle{ 32m^2}\) płyt o wymiarach \(\displaystyle{ 2750\times1830\times12mm}\). Ile szt. płyt trzeba załadować?
Zadanie 2.
Samochód zabiera \(\displaystyle{ 24}\) tony towaru. Ile sztuk płyt o wymiarach \(\displaystyle{ 2140\times2750\times3,2mm}\) musimy załadować jeżeli \(\displaystyle{ 1m^3}\) waży \(\displaystyle{ 650 kg}\)?
Zadanie 3.
\(\displaystyle{ 1m^3}\) płyty o wymiarach \(\displaystyle{ 1525\times1525\times12mm}\) kosztuje \(\displaystyle{ 1500 pln/m^3}\) netto. Ile kosztuje \(\displaystyle{ 1}\) szt. takiej plyty brutto?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2019, o 10:07 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: obliczanie m3,m2
1)
\(\displaystyle{ \frac{32}{2,75 \cdot 1,83 \cdot 0,012}=.... }\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{24000}{2,75 \cdot 2,14 \cdot 0,0032 \cdot 650}=.... }\)
3)
Cenna netto jednej płyty:
\(\displaystyle{ 1,525 \cdot 1,525 \cdot 0,012 \cdot 1500=.... }\)
Nie wiem jaką stawką procentową opodatkowana jest ta płyta.
\(\displaystyle{ \frac{32}{2,75 \cdot 1,83 \cdot 0,012}=.... }\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{24000}{2,75 \cdot 2,14 \cdot 0,0032 \cdot 650}=.... }\)
3)
Cenna netto jednej płyty:
\(\displaystyle{ 1,525 \cdot 1,525 \cdot 0,012 \cdot 1500=.... }\)
Nie wiem jaką stawką procentową opodatkowana jest ta płyta.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: obliczanie m3,m2
Faktycznie, tam są metry kwadratowe, a nie sześcienne. Dzięki za wyłapanie błędu.
1)
\(\displaystyle{ \frac{32}{2,75 \cdot 1,83}=...}\)
Oczywiście wszystkie wyniki należy zaokrąglić do całkowitej liczby płyt.
1)
\(\displaystyle{ \frac{32}{2,75 \cdot 1,83}=...}\)
Oczywiście wszystkie wyniki należy zaokrąglić do całkowitej liczby płyt.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 wrz 2019, o 08:08
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 wrz 2019, o 08:08
- Płeć: Kobieta
Re: obliczanie m3,m2
a mam jeszcze jednio zadanie:
\(\displaystyle{ m^2}\) płyty o grubosci \(\displaystyle{ 12\,mm}\) ile to \(\displaystyle{ m^3}\)?
\(\displaystyle{ m^2}\) płyty o grubosci \(\displaystyle{ 12\,mm}\) ile to \(\displaystyle{ m^3}\)?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2019, o 00:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: obliczanie m3,m2
A może spróbujesz sama? To wymaga tylko zamiany milimetrów na metry i mnożenia.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 wrz 2019, o 08:08
- Płeć: Kobieta
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: obliczanie m3,m2
\(\displaystyle{ 1,7}\) czego? Metra sześciennego? Raczej nie.
Gdyby ta płyta o powierzchni \(\displaystyle{ 1\,m^2}\) miała grubość \(\displaystyle{ 1}\) metra (to trochę więcej, niż \(\displaystyle{ 12}\) milimetrów), to wtedy mielibyśmy \(\displaystyle{ 1\,m^3}\) płyty...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: obliczanie m3,m2
To mam dla Ciebie zadanie: objętość płyty, o której mowa w zadaniu, wynosi 1.7 jumała sześcienengo. Ile centymetrów ma jeden jumał?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 wrz 2019, o 08:08
- Płeć: Kobieta
Re: obliczanie m3,m2
nie wiem co to jest jumał ? nie znam takiej jednostki.
Dodano po 13 minutach 49 sekundach:
\(\displaystyle{ m^2}\) plyty o grubosci \(\displaystyle{ 12\,mm}\) ile to \(\displaystyle{ m^3}\) ?
\(\displaystyle{ 12\,mm - 0,012\, m}\)
czyli \(\displaystyle{ 0,012 \cdot 0,012 \cdot 0,012 = m^3 }\)?
Dodano po 13 minutach 49 sekundach:
\(\displaystyle{ m^2}\) plyty o grubosci \(\displaystyle{ 12\,mm}\) ile to \(\displaystyle{ m^3}\) ?
\(\displaystyle{ 12\,mm - 0,012\, m}\)
czyli \(\displaystyle{ 0,012 \cdot 0,012 \cdot 0,012 = m^3 }\)?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2019, o 17:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: obliczanie m3,m2
Ten początek jest rozsądny, ale to
zupełnie nie ma sensu. Skąd się to wzięło i co miałoby oznaczać?kokosza-k1 pisze: ↑26 wrz 2019, o 16:54czyli \(\displaystyle{ 0,012 \cdot 0,012 \cdot 0,012 = m^3 }\)?
Pomijając już niepoprawne sformułowanie treści zadania
zastanów się, co ta treść Ci mówi. Co to jest "\(\displaystyle{ m^2}\) plyty"? Jakbyś to opisała własnymi słowami?kokosza-k1 pisze: ↑26 wrz 2019, o 16:54\(\displaystyle{ m^2}\) plyty o grubosci \(\displaystyle{ 12\,mm}\) ile to \(\displaystyle{ m^3}\) ?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 wrz 2019, o 08:08
- Płeć: Kobieta
Re: obliczanie m3,m2
całe to zadanie jest dziwne, jakby za mało danych do obliczenia, Nie rozumiem go
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 wrz 2019, o 08:08
- Płeć: Kobieta