30! ile to lat?

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Patrycja13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 wrz 2019, o 14:29
Płeć: Kobieta

30! ile to lat?

Post autor: Patrycja13 »

Takie zadanie do rozwiązania , potrzebne na gwałt:

Gdyby 30 uczniów zmieniało swoje położenie co sekundę to ile by to zajęło lat ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: 30! ile to lat?

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale co tu rozwiązywać?

Jeżeli chodzi Ci o to, ile lat zajęłoby im ustawienie wszystkich możliwych konfiguracji, to po prostu musisz wykonać dzielenie
\[\frac{30!}{3600\cdot 24\cdot 365}.\]
Jak Twój kalkulator nie ogarnia, to najpierw trzeba poupraszczać.

JK

PS
Pomijając już fakt, że to typowe zadanie "nierealne".
solomidasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 wrz 2019, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Re: 30! ile to lat?

Post autor: solomidasik »

Nie wiem, na ile dokładne muszą być te obliczenia, ale chciałbym zauważyć , że co 4 lata następuję rok przestępny który ma 366 dni.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2019, o 16:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: 30! ile to lat?

Post autor: Jan Kraszewski »

Gdyby nie było lat przestępnych, to wynik byłby ponad \(841\ 113\ 007\ 743\ 247\ 673\ 652\ 602\) lat, czyli ponad osiemset tryliardów lat. W porównaniu z tym to, że niektóre lata są przestępne nie ma wielkiego znaczenia, wynik będzie może o tryliard lat mniejszy.

JK
solomidasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 wrz 2019, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Re: 30! ile to lat?

Post autor: solomidasik »

Nie wiem czy w tym wątku, doza humoru będzie potraktowana jako ostentacyjne złamanie reguł panujących, ale mój dziadek siedzący koło mnie mówi mi, że w PRL jak czekał na samochód 5 lat, to ważna była godzina odebrania tego samochodu, bo po południu miał sprawę związaną z mieszkaniem, na które czekał od roku. Więc Proszę Pana, zgodnie uważamy, że 1/800 w zależności od okoliczności to naprawdę duża liczba.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: 30! ile to lat?

Post autor: Jan Kraszewski »

No zgoda, w PRL-u to miało znaczenie, ale tutaj nie, bo wszechświat jest ok. \(\displaystyle{ 60}\) bilionów RAZY młodszy od tego, ile trwałaby ta przestawianka.

W związku z tym poprawna odpowiedź na pytanie w zadaniu brzmi po prostu "absurdalnie długo".

JK
ODPOWIEDZ