Turyści

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
luki9542
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Turyści

Post autor: luki9542 »

Potrzebuje informacji jak rozwiązać zadanie: Leciało to jakoś tak:

Byla droga AB. Pierwszy turysta pokonuje drogę z punktu a do b w 20 minut.
Drugi turysta pokonuje drogę z punktu B do punktu A w 30 minut. (idzie w odwrotna stronę co pierwszy turysta)
Po jakim czasie się spotkają?
pe2de2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 49 razy

Turyści

Post autor: pe2de2 »

no to jak zadanie jakoś tak, to rozwiązanie jakoś tak

oznacz sobie drogę jako D

jeśli 1 turysta robi ją w 20 minut to w godzine zrobi 3D
a drugi w robi 2D na godzine

jeśli idą w swojąstronę to tak jak by mieli pzejść drogę z szybkością 5D/h

czyli 1D przejdą w godzina/5 = 12 minut
luki9542
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Turyści

Post autor: luki9542 »

pe2de2 pisze:no to jak zadanie jakoś tak, to rozwiązanie jakoś tak

oznacz sobie drogę jako D

jeśli 1 turysta robi ją w 20 minut to w godzine zrobi 3D
a drugi w robi 2D na godzine

jeśli idą w swojąstronę to tak jak by mieli pzejść drogę z szybkością 5D/h

czyli 1D przejdą w godzina/5 = 12 minut
móglbyś wytłumaczyc dlaczego 5D, jak w swoja stronę? poprostu dlaczego tak zrobileś zadanie. Wytłumaczyć po ludzku
Danlew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z przed komputera
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Turyści

Post autor: Danlew »

5D dlatego, że i ten i ten idzie. Pierwszy przecież nie stoi, tylko również idzie w strone drugiego, a drugi w strone pierwszego, więc trzeba to zsumować.
apollo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 mar 2007, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znalazłem

Turyści

Post autor: apollo »

jeśli 1 turysta robi ją w 20 minut to w godzine zrobi 3D
a drugi w robi 2D na godzine

jeśli idą w swojąstronę to tak jak by mieli pzejść drogę z szybkością 5D/h

czyli 1D przejdą w godzina/5 = 12 minut

ja myśle że tak
ODPOWIEDZ