oprocentowanie, procentowa zawartość wody

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
lindanm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 paź 2007, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Turek
Podziękował: 1 raz

oprocentowanie, procentowa zawartość wody

Post autor: lindanm »

Zad1
Odsetki wynioszą 2161,70 zł. Jaką kwotę anna wpłaciła do banku jesli oprocentowanie w skali rok wynosi 6%, a odsetki kapitalizowane sa co 6 miesięcy.

Zad2
Z pieciu kilogramow winogron otrzymujemy 1kg rodzynek o zawartosci wody 15% ile procent wody zawierają winogrona przez słuszeniem.

Koniec
Ostatnio zmieniony 10 paź 2007, o 11:26 przez lindanm, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

oprocentowanie, procentowa zawartość wody

Post autor: abrasax »

Zad2
po suszeniu - 1 kg rodzynek zawiera:
0,15*1kg=0,15 kg wody
0,85*1kg=0,85 kg "masy winogronowej"

przed suszeniem - 5 kg winogron zawiera:
0,85 kg - "masy winogronowej"
x - kg wody
0,85+x=5
x=4,15 kg wody - jaki to procent?

5 kg --- 100%
4,15 kg --- x%
x=4,15*100/5
ODPOWIEDZ