Łabędzie i kaczki

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
dsz_nk89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 19 lis 2015, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 2 razy

Łabędzie i kaczki

Post autor: dsz_nk89 »

Po stawie pływały łabędzie i kaczki. Łabędzie stanowiły 10% wszystkich ptaków pływających po tym stawie. Po odfrunięciu 10 kaczek łabędzie stanowią 15% ptaków na stawie. Ile łabędzi pływa po stawie?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34342
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Łabędzie i kaczki

Post autor: Jan Kraszewski »

Ułóż układ równań.

JK
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Łabędzie i kaczki

Post autor: Dilectus »

Niech x - liczba kaczek, y - liczba łabędzi.

\(\displaystyle{ 10\%x=y}\)

a po odfrunięciu

\(\displaystyle{ (x-10)\cdot 15\%=y}\)

No to

\(\displaystyle{ x=...}\)

\(\displaystyle{ y=...}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34342
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Łabędzie i kaczki

Post autor: Jan Kraszewski »

Dilectus pisze:Niech x - liczba kaczek, y - liczba łabędzi.

\(\displaystyle{ 10\%x=y}\)

a po odfrunięciu

\(\displaystyle{ (x-10)\cdot 15\%=y}\)
To nie są niestety poprawne równania. Przeczytaj uważnie treść zadania.

JK
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Re: Łabędzie i kaczki

Post autor: Psiaczek »

Dilectus pisze:Niech x - liczba kaczek, y - liczba łabędzi.

\(\displaystyle{ 10\%x=y}\)

a po odfrunięciu

\(\displaystyle{ (x-10)\cdot 15\%=y}\)
ja rozumiem że dzisiaj jest prima aprilis, ale w matematyce starajmy się nigdy nie oszukiwać , jeżeli łabędzie stanowią dziesiątą część to \(\displaystyle{ x=9y}\)

można taki układ:

\(\displaystyle{ 0.1 (x+y)=y}\)

\(\displaystyle{ 0.15 (x-10+y)=y}\)

rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x=27 , y=3}\)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Łabędzie i kaczki

Post autor: Dilectus »

Rzeczywiście, przepraszam, źle przeczytałem zadanie. Przeczytałem, że łabędzie stanowiły 10% kaczek, a nie wszystkich ptaków. Podobnie było z odfrunięciem.
dsz_nk89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 19 lis 2015, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 2 razy

Re: Łabędzie i kaczki

Post autor: dsz_nk89 »

Ja niestety nie miałam układów równań
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34342
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Łabędzie i kaczki

Post autor: Jan Kraszewski »

A na jakim poziomie edukacji pojawia się to zadanie?

JK
dsz_nk89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 19 lis 2015, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 2 razy

Re: Łabędzie i kaczki

Post autor: dsz_nk89 »

W klasie 7
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Łabędzie i kaczki

Post autor: pesel »

Skoro ptaków na początku było \(\displaystyle{ P}\) to łabędzi było \(\displaystyle{ L=0.1 \cdot P}\). Po odfrunięciu \(\displaystyle{ 10}\) ptaków zostało ich \(\displaystyle{ K+L=P-10}\), czyli:

\(\displaystyle{ \frac{L}{K+L} \cdot 100 \%= \frac{0.1 \cdot P}{P-10} \cdot 100 \%=15 \%}\)

\(\displaystyle{ P=30}\)

\(\displaystyle{ L=0.1 \cdot P=3}\)

i nie było układu równań.
ODPOWIEDZ