Marcin jest o 2 lata młodszy od Krzysia. Gdyby ich brat Olaf było 3 lata młodszy, niż jest teraz , byłby 4 razy starszy od Krzysia. Oznacz przez x wiek Krzysia i opisz postaci wyrażenia algebraicznego
a) ile mają lat
b) sumę lat
c) o ile lat Olaf jest starszy od Marcina.
ad a) \(\displaystyle{ K = x}\)
\(\displaystyle{ M = x-2}\)
\(\displaystyle{ O = 4x + 3}\)
ad b) \(\displaystyle{ 6x + 1}\)
ad c) \(\displaystyle{ 3x+5}\) Nie da się chyba policzyć konkretnej wartości tylko trzeba to zapisać za pomocą zmiennej \(\displaystyle{ x}\).
Wiek Marcina , Krzysia i Olafa
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy