Wycieczka rowerowa

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Steradian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 28 wrz 2007, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chicago
Podziękował: 4 razy

Wycieczka rowerowa

Post autor: Steradian »

Witam. Mam do rozwiązania takie oto zadanie tekstowe:

Grupa znajomych wybrała się na wycieczkę rowerową. Najpierw przez półtorej godziny jechali drogą asfaltową ze średnią prędkością 20 km/godz., a następnie przez pół godziny jechali leśną ścieżką ze średnią prędkością 8 km/godz. Z jaką średnią prędkością rowerzyści pokonali trasę?

Serdecznie dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Wycieczka rowerowa

Post autor: mx2 »

A wiec
Przez poltorej godziny przejechali
\(\displaystyle{ 20km/h\cdot1.5h=30km}\)
Przez nastepne pol godiny przejechali
\(\displaystyle{ 8km/h\cdot0.5h=4km}\)
Łącznie przejechali - 30km+4km=34km
Łączny czas - 2h
\(\displaystyle{ V=\frac{s}{t}=\frac{34km}{2h}=17km/h}\)

Odp.Srednia predkosc wynosi 17km/h
ODPOWIEDZ