Jak dodać udziały ułamkowe w gruncie rolnym po spadku
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 gru 2018, o 03:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Jak dodać udziały ułamkowe w gruncie rolnym po spadku
Witam opiszę moja sytuację:
Działka rolna ma razem \(\displaystyle{ 8,64\, ha}\), mój udział po darowiźnie od babci to \(\displaystyle{ \frac{20}{96}.}\) Następnie dostałem w spadku po ojcu \(\displaystyle{ \frac{3}{16}}\) (tata miał \(\displaystyle{ \frac18}\)) Ile mam teraz ziemi w ułamkach i w hektarach? Muszę policzyć przez hektary przeliczone : \(\displaystyle{ 5,0149 \, ha}\) .
Czyli razem mój udział najlepiej w hektarach \(\displaystyle{ 0,000\,ha}\) ? przez \(\displaystyle{ 5,0149\, ha}\) obliczyć ale jak ?
Działka rolna ma razem \(\displaystyle{ 8,64\, ha}\), mój udział po darowiźnie od babci to \(\displaystyle{ \frac{20}{96}.}\) Następnie dostałem w spadku po ojcu \(\displaystyle{ \frac{3}{16}}\) (tata miał \(\displaystyle{ \frac18}\)) Ile mam teraz ziemi w ułamkach i w hektarach? Muszę policzyć przez hektary przeliczone : \(\displaystyle{ 5,0149 \, ha}\) .
Czyli razem mój udział najlepiej w hektarach \(\displaystyle{ 0,000\,ha}\) ? przez \(\displaystyle{ 5,0149\, ha}\) obliczyć ale jak ?
Ostatnio zmieniony 6 gru 2018, o 12:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Jak dodać udziały ułamkowe w gruncie rolnym po spadku
Rozumiem, że dostałeś \(\displaystyle{ \frac{3}{16}}\) tego, co miał ojciec?nowyurzytkownik75 pisze:Następnie dostałem w spadku po ojcu \(\displaystyle{ \frac{3}{16}}\) (tata miał \(\displaystyle{ \frac18}\))
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 gru 2018, o 03:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Jak dodać udziały ułamkowe w gruncie rolnym po spadku
Tak zgadza się ojciec miał 1/8 udziału z 8,64 ha i dostaliśmy po ojcu w spadku czyli ja mama i moje rodzeństwo , każdy 3/16 .
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Jak dodać udziały ułamkowe w gruncie rolnym po spadku
No chyba nie każdy dostał \(\displaystyle{ \frac{3}{16}}\) spadku, bo wielokrotność \(\displaystyle{ \frac{3}{16}}\) nie będzie nigdy równa \(\displaystyle{ 1}\) (czyli całości).nowyurzytkownik75 pisze:dostaliśmy po ojcu w spadku czyli ja mama i moje rodzeństwo , każdy 3/16 .
Jeżeli dostałeś \(\displaystyle{ \frac{3}{16}}\) tego, co miał ojciec, to masz teraz \(\displaystyle{ \frac{20}{96}+\frac{3}{16}\cdot\frac18=\frac{89}{384}}\) całości pola.
Dalej, w hektarach masz \(\displaystyle{ \frac{89}{384}\cdot 8,64\,ha=2,0025\,ha}\).
Czy przy tym hektarze przeliczeniowym jest na pewno dobry przelicznik?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 gru 2018, o 03:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Jak dodać udziały ułamkowe w gruncie rolnym po spadku
Dla ciekawości hektary przeliczeniowe obliczają od wydajności gleby czyli :
kl. 5 i 6 np. dużo gliny w glebie mały urodzaj ,słabe zbiory , wtedy oblicząją hektary przeliczeniowe bardzo małe .
Teraz powinno byc dobrze ;
3/16 = 0,1875 * 1.8 ha = 0,2025
3/128 = 0,0243375 * 8,64 ha =0,2025 3/128 (zas. z US )
20/96 =0,2083333333333333 *8,64 ha = 1.8 ha
3/128 + 20/96 =89/384 Mój nowy udział to 89/384 = 0,2317708
0,2317708 * 8,64 ha = 2,0024997 ha
Muszę policzyć oddzielnie spadek po ojcu bo dostałem w połowie roku .
nowy udział w dziesiętnych
po ojcu
0,0243375
0,0243375 *(5,2699 ha przeli.) =0,1282561
0,1282561 * (3399zł dochód z 1 ha ) = 435,94248
435,94248 :6 miesięcy = 72,66 zł
stary udział w 0,2083333333333333 * 5,2699 =
dziesiętnych =1,097895833333333
1,097895833333333*3399 zł =3731,74
3731,74 : 12 miesięcy =310,97 zł
teraz dodam 72,66 +310,97 = 386,63
Mój roczny dochód z gruntu rolnego wynosi 386,63
NA MOJE DOBRZE ALE PROSZĘ POPRAWIĆ JAK BY COŚ BYŁO NIE TAK .
Według danych opublikowanych w 2018 roku dochód z hektara przeliczeniowego wyniósł w 2017 r. 3399 zł
kl. 5 i 6 np. dużo gliny w glebie mały urodzaj ,słabe zbiory , wtedy oblicząją hektary przeliczeniowe bardzo małe .
Teraz powinno byc dobrze ;
3/16 = 0,1875 * 1.8 ha = 0,2025
3/128 = 0,0243375 * 8,64 ha =0,2025 3/128 (zas. z US )
20/96 =0,2083333333333333 *8,64 ha = 1.8 ha
3/128 + 20/96 =89/384 Mój nowy udział to 89/384 = 0,2317708
0,2317708 * 8,64 ha = 2,0024997 ha
Muszę policzyć oddzielnie spadek po ojcu bo dostałem w połowie roku .
nowy udział w dziesiętnych
po ojcu
0,0243375
0,0243375 *(5,2699 ha przeli.) =0,1282561
0,1282561 * (3399zł dochód z 1 ha ) = 435,94248
435,94248 :6 miesięcy = 72,66 zł
stary udział w 0,2083333333333333 * 5,2699 =
dziesiętnych =1,097895833333333
1,097895833333333*3399 zł =3731,74
3731,74 : 12 miesięcy =310,97 zł
teraz dodam 72,66 +310,97 = 386,63
Mój roczny dochód z gruntu rolnego wynosi 386,63
NA MOJE DOBRZE ALE PROSZĘ POPRAWIĆ JAK BY COŚ BYŁO NIE TAK .
Według danych opublikowanych w 2018 roku dochód z hektara przeliczeniowego wyniósł w 2017 r. 3399 zł
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Jak dodać udziały ułamkowe w gruncie rolnym po spadku
\(\displaystyle{ \frac{3}{128}=0,0234375}\)nowyurzytkownik75 pisze:Teraz powinno byc dobrze ;
3/16 = 0,1875 * 1.8 ha = 0,2025
3/128 = 0,0243375 * 8,64 ha =0,2025 3/128 (zas. z US )
Myślę, że nie powinieneś przybliżać swojego udziału ułamkiem dziesiętnym, bo nie jest \(\displaystyle{ \frac{89}{384}=0,2317708}\), tylko \(\displaystyle{ \frac{89}{384}\approx 0,2317708}\). Dlatego wg mnie Twój udział to \(\displaystyle{ \frac{89}{384}\cdot 8,64\,ha=2,0025\,ha}\).nowyurzytkownik75 pisze: 20/96 =0,2083333333333333 *8,64 ha = 1.8 ha
3/128 + 20/96 =89/384 Mój nowy udział to 89/384 = 0,2317708
0,2317708 * 8,64 ha = 2,0024997 ha
Przepisałeś pomyłkę z początku obliczeń. Powinno byćnowyurzytkownik75 pisze:Muszę policzyć oddzielnie spadek po ojcu bo dostałem w połowie roku .
nowy udział w dziesiętnych
po ojcu
0,0243375
0,0243375 *(5,2699 ha przeli.) =0,1282561
0,1282561 * (3399zł dochód z 1 ha ) = 435,94248
435,94248 :6 miesięcy = 72,66 zł
\(\displaystyle{ 0,0234375 \cdot (5,2699\ ha\ przeli.) =0,12351328125\\
0,12351328125 \cdot (3399\,\mbox{zł dochód z 1 ha} )\approx 419,821643\\
419,821643 :6\,\mbox{ miesięcy} = 69,97\,\mbox{zł}}\)
Zaokrąglić powinniśmy w górę: \(\displaystyle{ 3731,75}\).nowyurzytkownik75 pisze:stary udział w 0,2083333333333333 * 5,2699 =
dziesiętnych =1,097895833333333
1,097895833333333*3399 zł =3731,74
Zdecydowanie w górę: \(\displaystyle{ 310,98\,\mbox{zł}}\).nowyurzytkownik75 pisze: 3731,74 : 12 miesięcy =310,97 zł
Nanosząc poprawki: Twój roczny dochód to \(\displaystyle{ 69,97+310,98= 380,95\,\mbox{zł}}\).nowyurzytkownik75 pisze:teraz dodam 72,66 +310,97 = 386,63
Mój roczny dochód z gruntu rolnego wynosi 386,63
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 gru 2018, o 03:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Re: Jak dodać udziały ułamkowe w gruncie rolnym po spadku
Czy to jest dobrze policzone 435,94248 :6 miesięcy = 72,66 zł
435,94248 : 12 miesięcy =36,32854
36,32854 * 6 miesiecy = 217,97124
435,94248 : 12 miesięcy =36,32854
36,32854 * 6 miesiecy = 217,97124
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Jak dodać udziały ułamkowe w gruncie rolnym po spadku
Napisałem Ci, że źle, bo wcześniej popełniłeś (czeski) błąd. Przeczytaj uważnie mój poprzedni post. Powinno byćnowyurzytkownik75 pisze:Czy to jest dobrze policzone 435,94248 :6 miesięcy = 72,66 zł
\(\displaystyle{ 419,821643 :6\,\mbox{ miesięcy} = 69,97\,\mbox{zł}}\)
Tu powielasz ten sam błąd. Kwotą bazową nie jest \(\displaystyle{ 435,94248}\) tylko \(\displaystyle{ 419,821643}\). Inna sprawa, że akurat tutaj to w ogóle nie wiem, co liczysz, bo po prostu dzielisz kwotę bazową na pół (w dziwny sposób).nowyurzytkownik75 pisze: 435,94248 : 12 miesięcy =36,32854
36,32854 * 6 miesiecy = 217,97124
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 gru 2018, o 03:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Jak dodać udziały ułamkowe w gruncie rolnym po spadku
To i tak będzie liczyć pracownik UM ja podaje udziały , Hektary przliczeniowe . Wiem przynajmniej dla siebie o ile wrośnie mój dochód z tych hektarów przeliczeniowych po spadku .
Dziękuję za obliczenia i za cierpliwosć w tłumaczeniu .
Dziękuję za obliczenia i za cierpliwosć w tłumaczeniu .