Cześć. Brak mi koncepcji żeby obliczyć zużycie węgla na przestrzeni 6 miesięcy. Nigdy nie miałem problemów z tego typu zadaniami, aż do dziś
Zadanie:
Zasobnik węgla w kotle automatycznym mieści 150 kg tego surowca.
Czas, w jakim zostaje on opróżniony przez podajnik to 400 minut.
Podajnik pracuje w cyklu: 12 minut postoju i 19 sec podawania - czyli opróżniania, naprzemiennie [przyjąłem, że cykl ten jest stały i niezmienny, jest to cykl podtrzymania, który ma wystarczyć do utrzymania temp. c.w.u. (to tak dla ciekawskich)]
Ile surowca zużyje kocioł w 6 miesięcy?
W razie pytań, gdybym pominął jakiś parametr, proszę pisać.
Nie musisz podawać mi wyniku, możesz mnie pomęczyć naprowadzając na właściwy tor bo szczerze to wolał bym to zadanie obliczyć samemu
pozdr
Jak obliczyć zużycie na przestrzeni dłuższego czasu
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 sie 2013, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: otchłań
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Jak obliczyć zużycie na przestrzeni dłuższego czasu
Skoro kocioł zużywa 150 kg węgla w ciągu 400 minut, to ile węgla zużyje w ciągu doby? Układamy proporcję, przyjmując że doba ma \(\displaystyle{ 24 \cdot 60= 1440}\) minut.
\(\displaystyle{ 150 \quad \quad - \quad \quad 400 \\ x \quad \quad \ - \quad \quad \ 1440}\)
mnożymy na krzyż i mamy
\(\displaystyle{ x= \frac{150 \cdot 1440}{400}= 540 \text { kg}}\)
A więc w ciągu doby kocioł zużyje 540 kg węgla
No to teraz trzeba ustalić ile dób składa się na sześć miesięcy i przemnożyć dobowe zużycie węgla przez ilość dób.
A te informacje o podajniku są najzupełniej zbędne.
\(\displaystyle{ 150 \quad \quad - \quad \quad 400 \\ x \quad \quad \ - \quad \quad \ 1440}\)
mnożymy na krzyż i mamy
\(\displaystyle{ x= \frac{150 \cdot 1440}{400}= 540 \text { kg}}\)
A więc w ciągu doby kocioł zużyje 540 kg węgla
No to teraz trzeba ustalić ile dób składa się na sześć miesięcy i przemnożyć dobowe zużycie węgla przez ilość dób.
A te informacje o podajniku są najzupełniej zbędne.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Jak obliczyć zużycie na przestrzeni dłuższego czasu
Jeżeli to są autentyczne dane z życia, to z kotłem zużywającym ponad pół tony węgla na dobę szybkie bankructwo grozi może autor zadania miał na myśli że podajnik opróżnia się w ciągu 400 minut podawania tymi cyklami 19 sekundowymi? takie zasobniki chyba się napełnia raz na 7-10 dni to miałoby sens?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 sie 2013, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: otchłań
- Podziękował: 1 raz
Jak obliczyć zużycie na przestrzeni dłuższego czasu
tak tak, to są autentyczne dane "z życia", opróżnia się tymi cyklami, jednak nie wiem w jakim czasie się opróżni, ponieważ jeszcze nie miałem okazji zbadać tego w praktyce, w tej chwili kocioł pracuje normalnie, czyli zasila całą instalację c.o. a to są zupełnie inne parametry. Jeśli obliczę moje zadanie, będę wiedział, czy mam modernizować kotłownię -- 20 lis 2018, o 16:22 --Psiaczek pisze:Jeżeli to są autentyczne dane z życia, to z kotłem zużywającym ponad pół tony węgla na dobę szybkie bankructwo grozi może autor zadania miał na myśli że podajnik opróżnia się w ciągu 400 minut podawania tymi cyklami 19 sekundowymi? takie zasobniki chyba się napełnia raz na 7-10 dni to miałoby sens?
Trochę inaczej, zasobnik jest opróżniany tymi cyklami, czyli 12 minut postoju>19sekund pracy>12 minut postoju>19 sekund pracy i tak w kółko, aż suma tych 19-to sekundowych cykli osiągnie wartość 400 minutDilectus pisze:Skoro kocioł zużywa 150 kg węgla w ciągu 400 minut, to ile węgla zużyje w ciągu doby? Układamy proporcję, przyjmując że doba ma \(\displaystyle{ 24 \cdot 60= 1440}\) minut.
\(\displaystyle{ 150 \quad \quad - \quad \quad 400 \\ x \quad \quad \ - \quad \quad \ 1440}\)
mnożymy na krzyż i mamy
\(\displaystyle{ x= \frac{150 \cdot 1440}{400}= 540 \text { kg}}\)
A więc w ciągu doby kocioł zużyje 540 kg węgla
No to teraz trzeba ustalić ile dób składa się na sześć miesięcy i przemnożyć dobowe zużycie węgla przez ilość dób.
A te informacje o podajniku są najzupełniej zbędne.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Jak obliczyć zużycie na przestrzeni dłuższego czasu
to przy tych założeniach , i licząc jak w banku że pół roku ma 180 dni, tak plus minus 2500 kg wychodzi zużycie , też można to z proporcji policzyć
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 sie 2013, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: otchłań
- Podziękował: 1 raz
Jak obliczyć zużycie na przestrzeni dłuższego czasu
Przejaśniło mi umysł i wyszło mi dokładnie tyle samoPsiaczek pisze:to przy tych założeniach , i licząc jak w banku że pół roku ma 180 dni, tak plus minus 2500 kg wychodzi zużycie , też można to z proporcji policzyć
400min=24000sec
doba=86400sec
12min pracy x 60sec = 720sec pierwszy z dwóch cykli + 19sec drugi z dwóch cykli = 739sec pełne dwa cykle
na dobę będzie to 117 pełnych cykli
117 x 19sec (drugi cykl będący interesującym nas cyklem pracy) = 2223sec/dobę opróżniania zasobnika
24000sec / 2223sec = 10,8 doby
180 dni / 10,8 dni = 16,67 zasobników po 150 kg każdy
16,67 x 150kg = 2500 kg