Chyba trudny rozkład?

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Kera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Chyba trudny rozkład?

Post autor: Kera »

Mamy daną liczbę N=
Ukryta treść:    
wskaż jej dzielniki wiedząc że składa się z dwóch liczb pierwszych, a różnica między liczbami wynosi w przybliżeniu połowę jednej z jej dzielników,(plus ,minus, 10, ze względu aby obie liczby były pierwsze).
Czy mając tylko te dane jest możliwe rozwiązanie. Moim zdaniem tak i dotyczy to dowolnej liczby N, spełniającej podane warunki.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Chyba trudny rozkład?

Post autor: arek1357 »

wskaż jej dzielniki wiedząc że składa się z dwóch liczb pierwszych
Czyli ma cztery dzielniki...

Skąd masz taką liczbę co to za zadanie? chyba żarty jakieś...
Kera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Chyba trudny rozkład?

Post autor: Kera »

Liczba \(\displaystyle{ N}\) ma dwa dzielniki pierwsze, pierwszy dzielnik jest jakąś liczbą pierwszą, drugi dzielnik natomiast jest większy w przybliżeniu o połowę od pierwszego dzielnika (\(\displaystyle{ \pm10}\)) i też jest liczbą pierwszą np:
\(\displaystyle{ N=11303}\)
\(\displaystyle{ 89}\) - pierwszy dzielnik
\(\displaystyle{ 127}\) - drugi dzielnik większy o połowę od pierwszego dzielnika (\(\displaystyle{ \pm10}\))

Uważam że dowolną liczbę \(\displaystyle{ N}\) spełniającą powyższe warunki można rozłożyć na czynniki pierwsze.
Eksperymentuję i chętnie podejmę wyzwanie rozłożenia na czynniki dowolnej liczby \(\displaystyle{ N}\), zaproponowanej przez użytkowników, na początek powiedzmy 200-cyfrowej.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2018, o 11:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Chyba trudny rozkład?

Post autor: arek1357 »

Ok zacznij od swojej liczby i sobie ją rozłóż... zobaczymy jak to będzie wyglądać...
Kera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Chyba trudny rozkład?

Post autor: Kera »

Chyba nie sądzisz Arek1357 że opiszę metodę rozkładu. Podaj jakąś N spełniającą warunki a postaram się ją rozłożyć. Jeżeli uważasz że jest to proste to spróbuj ją rozłożyć.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Chyba trudny rozkład?

Post autor: arek1357 »

Chyba nie sądzisz Arek1357 że opiszę metodę rozkładu.
czemu nie podasz? TAJNE PRZEZ POUFNE?

zresztą ja nie prosiłem o podanie metody tylko sam rozkład a więc zacznij i rozłóż swoją liczbę...
Kera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Chyba trudny rozkład?

Post autor: Kera »

Proszę, arek1357 ale to o niczym nie świadczy!!!
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Chyba trudny rozkład?

Post autor: arek1357 »

ale to o niczym nie świadczy!!!
O czym nie świadczy...
Kera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Chyba trudny rozkład?

Post autor: Kera »

....nie świadczy że obliczyłem to swoją metodą. Podaj jakąś N znaną tylko tobie, ale spełniająca warunki podane w poprzednich postach. Zamiast (\(\displaystyle{ \pm10}\)), możesz poszerzyć zakres (\(\displaystyle{ \pm500}\)).
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Chyba trudny rozkład?

Post autor: Elayne »

Kera pisze:Zamiast (\(\displaystyle{ \pm10}\)), możesz poszerzyć zakres (\(\displaystyle{ \pm500}\)).
Przy tej wielkości „rozkładanej liczby”, nawet gdyby rozszerzyć zakres powiedzmy do liczby ok. 40-50-cyfrowej, to mamy dosłownie ze 2-5 działań arytmetycznych więcej do policzenia. Po drugie, faktoryzacja nie polega na tym: mamy sobie taki wzorek \(\displaystyle{ \frac{3a^2}{2} = N}\) pod \(\displaystyle{ N}\) podstawiamy jakąś liczbę, liczymy \(\displaystyle{ a}\). Mamy prawie podany na tacy jeden z czynników.
Kera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Chyba trudny rozkład?

Post autor: Kera »

Elayne, masz rację że faktoryzacja nie na tym polega, ale tylko małymi krokami można ją rozwiązać.
Skoro uważasz że masz podany na tacy jeden dzielnik to podaj dzielniki tej liczby N, która spełnia wszystkie warunki.
Ukryta treść:    
Chętnie rozłożę na czynniki zaproponowaną przez ciebie liczbę N.
ODPOWIEDZ