Działania na liczbach

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
niuka_25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 20:04
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Działania na liczbach

Post autor: niuka_25 »

Czy sposób rozwiązania poniższego zadania jest poprawny?

Majeranek pakowany jest w słoiczki o pojemności 100 ml. Producent otrzymał dwie oferty od swoich dostawców. Zakładamy, że każdy słoiczek musi być napełniony majerankiem w 90%.
Która oferta jest korzystniejsza dla producenta?

Oferta I
cena: 110 zł/kg
gęstość nasypowa: 50 g/l

Oferta II
cena: 115 zł/kg
gęstość nasypowa: 55 g/l

Rozwiązanie:
Oferta I
50 g = 0,05 kg
\(\displaystyle{ 0,05 \cdot 110 = 5,50}\) (zł)
Oferta II
55 g = 0,055 kg
\(\displaystyle{ 0,055 \cdot 110 = 6,05}\) (zł)

5,50 zł < 6,05 zł

Odp. Bardziej korzystniejsza jest oferta I.
ODPOWIEDZ