System rzymski

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
niuka_25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 20:04
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

System rzymski

Post autor: niuka_25 »

Czy rozwiązanie (w tym zapis poniższego zadania jest poprawny)?
Rzymianie liczyli lata od założenia Rzymu, co miało miejsce w roku 753 p. n. e.
a) Historycy przyjmują, że cesarstwo rzymskie upadło w 476 r. n. e. Zapisz w systemie rzymskim, ile lat miał wtedy Rzym.

b) Zapisz w systemie rzymskim, którym rokiem od założenia Rzymu jest obecny rok.

Odp.
a) 753 + 476 = 1229
1229 - 1 = 1228
1228 = MCCXXVIII

b) Obecnie mamy 2018 rok, zatem:
753 + 2018 = 2821
2821 - 1 = 2820
2820 = MMDCCCXX
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: System rzymski

Post autor: janusz47 »

Dobrze, bo nie ma dat z latami zerowymi.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

System rzymski

Post autor: kerajs »

niuka_25 pisze: 753 + 2018 = 2821
2821 - 1 = 2820
2820 = MMDCCCXX
Raczej niedobrze.
Euler41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 2 maja 2018, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 4 razy

Re: System rzymski

Post autor: Euler41 »

\(\displaystyle{ 753 + 2018 - 1 = 2770}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: System rzymski

Post autor: janusz47 »

b)

\(\displaystyle{ 753 +2018 = 2771.}\)

\(\displaystyle{ 2771 -1 = 2770}\)

\(\displaystyle{ 2770 = MMDCCLXX}\)

Chyba teraz dobrze?
Euler41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 2 maja 2018, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 4 razy

Re: System rzymski

Post autor: Euler41 »

janusz47 pisze:
Chyba teraz dobrze?
Dla mnie wygląda dobrze.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: System rzymski

Post autor: kerajs »

Też niedobrze.
Od 21 IV 2018 mamy rok MMDCCLXXI od założenia Rzymu (Ab urbe condita), ale tu nawalił autor tekstu.
Euler41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 2 maja 2018, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 4 razy

Re: System rzymski

Post autor: Euler41 »

kerajs pisze:ale tu nawalił autor tekstu.
Albo chciał być dobrym dydaktykiem, nie zdziwiłbym się jakby pożądaną odpowiedzią była odpowiedź Janusza47, a poprawną trzeba byłoby obronić.
ODPOWIEDZ