Równania i nierówności - zadania z treścią

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
andzia42
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Równania i nierówności - zadania z treścią

Post autor: andzia42 »

1. Basia jest o 5 lat starsza od Agnieszki. Rok temu była dwa razy starsza od Agnieszki. Ile lat ma Aginieszka?
[ciągle wychodzi mi 3, ale to nie jest poprawna odp.]

2. Na początku zebrania było o 5 kobiet więcej niż mężczyzn. Później przyszli jeszcze pan Józio i trzy panie z księgowości. Wtedy pan Tadzio zauważył, że kobiet jest 2 razy więcej niż mężczyzn. Ile osób było wówczas na sali?

3. Magda stwierdziła, że ma tylko 10 zł w skarbonce. Jej siostra Ania ma 190 zł. Magda postanowiła dokładać do skarbonki co tydzień po 2 zł, a ania co tydzień wydawała 10 zł. Po ilu tygodniach siostry będą miały po tyle samo pieniędzy?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Równania i nierówności - zadania z treścią

Post autor: ariadna »

1)
Układzik:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+5=b\\2(a-1)=b-1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=6\\b=11\end{cases}}\)


2)
\(\displaystyle{ \begin{cases}m+5=k\\2(m+1)=k+3\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m=6\\k=11\end{cases}}\)
Czyli po:
7 mężczyzn
14 kobiet

3)
t-ilość tygodni
\(\displaystyle{ 10+2t=190-10t}\)
\(\displaystyle{ t=15}\)
ODPOWIEDZ