Obniżka ceny towaru

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Obniżka ceny towaru

Post autor: matematykipatyk »

Cenę towaru obniżono o \(\displaystyle{ p\:\%}\). O ile procent należy podnieść cenę towaru aby otrzymać cenę wyjściową:
A. \(\displaystyle{ p = 20}\)
B. \(\displaystyle{ p = 60}\)
C. \(\displaystyle{ p = 36}\)
D. \(\displaystyle{ p = ...}\) Jeszcze była tutaj jakaś odpowiedź, której nie pamiętam.

Nie jestem pewien czy zadanie jest sformułowane poprawnie. Jeżeli ktoś domyśla się jak treść zadania można byłoby zmienić tak żeby było Ok, to proszę o propozycje.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2018, o 12:12 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Obniżka ceny towaru

Post autor: SlotaWoj »

Zadanie jest źle sformułowane. Powinno być:
  • Cenę towaru obniżono o \(\displaystyle{ {\red{p_1\:\%}}}\). O ile procent \(\displaystyle{ ({\red{p_2}})}\) należy podnieść cenę towaru aby otrzymać cenę wyjściową:
    A. \(\displaystyle{ p_2 = 20}\)
    B. \(\displaystyle{ p_2 = 60}\)
    C. \(\displaystyle{ p_2 = 36}\)
    D. \(\displaystyle{ p_2 = ...}\)
Rozwiązanie jest następujące:
  • \(\displaystyle{ p_2=\frac{p_1}{100-p_1}\cdot100}\)
Tylko dla \(\displaystyle{ p_1\in\{20\%,\,50\%\}\ p_2}\) jest całkowitoliczbowe i wynosi odpowiednio \(\displaystyle{ 25\%}\) i \(\displaystyle{ 100\%}\).
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Re: Obniżka ceny towaru

Post autor: matematykipatyk »

A jak dochodzisz do wniosku, że tylko dla \(\displaystyle{ 20\%}\) i \(\displaystyle{ 50\%}\) procent \(\displaystyle{ p_{2}}\) jest całkowitoliczbowe?
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2018, o 16:13 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34277
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Obniżka ceny towaru

Post autor: Jan Kraszewski »

SlotaWoj pisze:Zadanie jest źle sformułowane.
Zadanie jest dobrze sformułowane, tylko źle opisane. Te wartości \(\displaystyle{ p}\) to nie są odpowiedzi. To jest zadanie otwarte, w którym masz cztery pytania. W terminologii SlotaWoj masz podane cztery wartości \(\displaystyle{ p_1}\) i masz wyznaczyć w każdym z przypadków o ile procent należy podnieść cenę towaru aby otrzymać cenę wyjściową. Cena wyjściowa nie jest znana, chodzi tylko o procentową zmianę, Chodzi zatem o zupełnie co innego, niż napisał SlotaWoj.

JK
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Obniżka ceny towaru

Post autor: SlotaWoj »

matematykipatyk pisze:A jak dochodzisz do wniosku, że tylko dla \(\displaystyle{ 20\%}\) i \(\displaystyle{ 50\%}\) procent \(\displaystyle{ p_{2}}\) jest całkowitoliczbowe?
W Excelu formułą dla \(\displaystyle{ p_1=1\%,2\%,\,...,50\%}\) – dalej nie liczyłem.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Re: Obniżka ceny towaru

Post autor: matematykipatyk »

Aaaaaaaaaaaaaaaaaa. No tak, Excel fajny jest.
ODPOWIEDZ