Rozwiązywanie równań.

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
niuka_25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 20:04
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Rozwiązywanie równań.

Post autor: niuka_25 »

Mamy takie zadanie:
"Kapelusz z piórkiem kosztuje \(\displaystyle{ 110\,\mbox{zł}}\). Kapelusz jest droższy od piórka o \(\displaystyle{ 100\,\mbox{zł}}\). Ile kosztuje kapelusz, a ile piórko?".

oraz jego rozwiązanie:

\(\displaystyle{ x}\) - cena piórka [zł]
\(\displaystyle{ x + 100}\) - cena kapelusza [zł]
\(\displaystyle{ 110\,\mbox{zł}}\) - cena kapelusza z piórkiem

\(\displaystyle{ x + (x + 100) = 110\\
x + x + 100 = 110\\
2x + 100 = 110 |-100\\
2x = 10|:2\\
x = 5}\)


cena piórka: \(\displaystyle{ 5\,\mbox{zł}}\)
cena kapelusza: \(\displaystyle{ 5 + 100 = 105\,[\mbox{zł}]}\)

Odp. Kapelusz kosztuje \(\displaystyle{ 105\,\mbox{zł}}\), natomiast piórko kosztuje \(\displaystyle{ 5\,\mbox{zł}}\).

Czy ten sposób zapisu rozwiązania zadania jest poprawny. Czy trzeba może coś zmienić, udoskonalić?
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2018, o 15:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34276
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Rozwiązywanie równań.

Post autor: Jan Kraszewski »

Poprawny.

JK
ODPOWIEDZ