Witam, ma zacięcie w rozwiązaniu zadania :
Ułożyć cztery równania do następującego zadania (w dwóch równaniach niewiadomą ma oznaczać cenę mlecznej, a w pozostałych cenę gorzkiej czekolady: równania mają się też różnić kolejnością wykorzystywanych informacji).
Dwukrotnie byłem w cukierni. Za pierwszym razem za 8 czekolad mlecznych i 3 czekolady gorzkie zapłaciłem 29,00zł. Za drugim razem za 6 czekolad mlecznych i 7 czekolad gorzkich zapłaciłem 36,00 zł. Ile kosztuje każda z czekolad?
Jeśli dobrze rozumiem to w pierwszym równaniu x-cena mlecznej i korzystam z pierwszej wizyty, w drugim x-mleczna i druga wizyta, w trzecim x-gorzka i pierwsza wizyta oraz w czwartej wizycie x-gorzka i druga wizyta.
Czy ktoś podpowie jak powinnam zapisać cenę gorzkiej czekolady w pierwszym przypadku gdzie x to cena jednej czekolady mlecznej?
Zakup w cukierni
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Zakup w cukierni
Zwykle układa się dwa równania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8x+3y=29 \\ 6x+7y=36 \end{cases}}\)
ale na siłę można i więcej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8x=K_1 \\ 6x=K_2 \\ 3y=29-K_1 \\ 7y=36-K_2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8x+3y=29 \\ 6x+7y=36 \end{cases}}\)
ale na siłę można i więcej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8x=K_1 \\ 6x=K_2 \\ 3y=29-K_1 \\ 7y=36-K_2 \end{cases}}\)