Bardzo proszę o pomoc. Potrzebuję na jutro rano rozwiązać takie zadanie
Pan Jan miał odłożoną pewną kwotę pieniędzy, którą postanowił obdarować swoich trzech
wnuków. Najstarszemu wnukowi dał jedną trzecią całej kwoty i jeszcze 400 zł, średniemu
wnukowi – połowę pozostałej kwoty i jeszcze 200 zł. Najmłodszy wnuk otrzymał pozostałe
600 zł. Ile złotych otrzymał najstarszy, a ile średni wnuk?
Pan Jan miał odłożoną ....
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Pan Jan miał odłożoną ....
a - kwota którą dostał najstarszy, b - kwota którą dostał średni, c - kwota którą dostał najmłodszy , x - początkowa kwota
1)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=x \\ a= \frac{x}{3}+400 \\ b= \frac{1}{2}(x-(\frac{x}{3}+400))+200 \\ c=600 \end{cases}}\)
......
2)
\(\displaystyle{ c=600\\
b=(600+200) \cdot 2-600=1000\\
a=(1600+400) \cdot \frac{3}{2}-1600=1400}\)
1)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=x \\ a= \frac{x}{3}+400 \\ b= \frac{1}{2}(x-(\frac{x}{3}+400))+200 \\ c=600 \end{cases}}\)
......
2)
\(\displaystyle{ c=600\\
b=(600+200) \cdot 2-600=1000\\
a=(1600+400) \cdot \frac{3}{2}-1600=1400}\)
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Re: Pan Jan miał odłożoną ....
W takich zadaniach idź zawsze od końca. Pamiętam, że w szkole rysowało się kolejne puste kratki i działania pomiędzy nimi, a potem uzupełniało od końca. Robienie układów równań to zbyteczna komplikacja. Szczególnie, gdy operacji byłoby więcej.
\(\displaystyle{ \boxed}\) \(\displaystyle{ \xrightarrow{\cdot\frac{2}{3}}}\) \(\displaystyle{ \boxed}\) \(\displaystyle{ \xrightarrow{-400}}\) \(\displaystyle{ \boxed}\) \(\displaystyle{ \xrightarrow{\cdot\frac{1}{2}}}\) \(\displaystyle{ \boxed}\) \(\displaystyle{ \xrightarrow{-200}}\) \(\displaystyle{ \boxed{600}}\)
I uzupełniasz od tyłu stosując działania odwrotne.
\(\displaystyle{ \boxed{3000}}\) \(\displaystyle{ \xleftarrow{\div\frac{2}{3}}}\) \(\displaystyle{ \boxed{2000}}\) \(\displaystyle{ \xleftarrow{+400}}\) \(\displaystyle{ \boxed{1600}}\) \(\displaystyle{ \xleftarrow{\div\frac{1}{2}}}\) \(\displaystyle{ \boxed{800}}\) \(\displaystyle{ \xleftarrow{+200}}\) \(\displaystyle{ \boxed{600}}\)
Początkowa kwota, to 3000 zł.
Najstarszy wnuk dostał: \(\displaystyle{ 3000\cdot\frac{1}{3}+400=1400}\)
Średni wnuk dostał: \(\displaystyle{ (3000-1400)\cdot\frac{1}{2}+200=1000}\)
Sprawdzenie:
Najmłodszy wnuk dostał: \(\displaystyle{ 3000-1400-1000=600}\)
\(\displaystyle{ \boxed}\) \(\displaystyle{ \xrightarrow{\cdot\frac{2}{3}}}\) \(\displaystyle{ \boxed}\) \(\displaystyle{ \xrightarrow{-400}}\) \(\displaystyle{ \boxed}\) \(\displaystyle{ \xrightarrow{\cdot\frac{1}{2}}}\) \(\displaystyle{ \boxed}\) \(\displaystyle{ \xrightarrow{-200}}\) \(\displaystyle{ \boxed{600}}\)
I uzupełniasz od tyłu stosując działania odwrotne.
\(\displaystyle{ \boxed{3000}}\) \(\displaystyle{ \xleftarrow{\div\frac{2}{3}}}\) \(\displaystyle{ \boxed{2000}}\) \(\displaystyle{ \xleftarrow{+400}}\) \(\displaystyle{ \boxed{1600}}\) \(\displaystyle{ \xleftarrow{\div\frac{1}{2}}}\) \(\displaystyle{ \boxed{800}}\) \(\displaystyle{ \xleftarrow{+200}}\) \(\displaystyle{ \boxed{600}}\)
Początkowa kwota, to 3000 zł.
Najstarszy wnuk dostał: \(\displaystyle{ 3000\cdot\frac{1}{3}+400=1400}\)
Średni wnuk dostał: \(\displaystyle{ (3000-1400)\cdot\frac{1}{2}+200=1000}\)
Sprawdzenie:
Najmłodszy wnuk dostał: \(\displaystyle{ 3000-1400-1000=600}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 mar 2018, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zarszyn
- Podziękował: 2 razy
Re: Pan Jan miał odłożoną ....
Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Metody którą przedstawił Bierut nie znałam. Zaczęłam podobnie jak kerajs ale nie w układzie równań i gdzieś w obliczeniach się pogubiłam. Jakieś głupoty zaczęły mi wychodzić. Jednak po prześledzeniu obu sposobów znalazłam mały błąd u siebie. Jest już ok i dzięki waszej pomocy zadanie wykonałam. Jeszcze raz dziękuję.