Witam. Mam do rozwiązania poniższe zadanie:
Dwa banknoty o nominale 20 złotych i jeden o nominale 10 złotych rozmieniono na monety dwu- i pięciozłotowe. Monet dwuzłotowych jest więcej niż 8 i mniej niż 14. Wyznacz liczbę wszystkich monet, na które rozmieniono te banknoty.
Serdecznie dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Pieniądze i wyznaczanie liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Pieniądze i wyznaczanie liczb
x -ilość 2zł,
y - ilość 5zł,
\(\displaystyle{ 2x+5y=50 \\ y=-\frac{2}{5}x+10}\)
By y był liczbą całkowitą to x, który spwłnia nierówność 8
y - ilość 5zł,
\(\displaystyle{ 2x+5y=50 \\ y=-\frac{2}{5}x+10}\)
By y był liczbą całkowitą to x, który spwłnia nierówność 8