Basen napełniany jest pierwszą rurą w ciągu 5 godzin, a opróżniany jest drugą w ciągu 4 godzin. Po jakim czasie pełny basen zostanie opróżniony przy obu przepływach otwartych?
Jak rozwiązać to zadanie ?
Temat poprawiłam.
ariadna
Objętość basenu
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Objętość basenu
Po pierwsze, przeczytaj regulamin i nadawaj tematom bardziej sensowne nazwy.
Przyjmijmy objętość całego basenu jako 1. Mamy teraz:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}x-\frac{1}{5}x=1 \iff \frac{1}{20}x=1 \iff x=20}\)
Przyjmijmy objętość całego basenu jako 1. Mamy teraz:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}x-\frac{1}{5}x=1 \iff \frac{1}{20}x=1 \iff x=20}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 12 wrz 2007, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z neta
- Podziękował: 1 raz
Objętość basenu
Przyjmijmy objętość całego basenu jako 1. Mamy teraz:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}x-\frac{1}{5}x=1 \iff \frac{1}{20}x=1 \iff x=20}\)
Nie rozumiem tego zapisu
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}x-\frac{1}{5}x=1 \iff \frac{1}{20}x=1 \iff x=20}\)
Nie rozumiem tego zapisu
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Objętość basenu
W ciągu godziny z basenu odpływa 1/4 wody z jego objętości, a przybywa 1/5 wody z jego objętości. Oznaczam liczbę godzin przez x. Czyli cały basen opustoszeje po czasie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}x-\frac{1}{5}x=1 \iff \frac{1}{20}x=1 \iff x=20}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}x-\frac{1}{5}x=1 \iff \frac{1}{20}x=1 \iff x=20}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 wrz 2007, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 2 razy
Objętość basenu
Pamiętam ze takie samo zadanie tylko ze z innymi cyframi było na konkursie matematycznym w mojej szkole w 4 klasie, który zresztą wygrałem . Więc jak czwartoklasista rozwiązał takie zadanie to chyba 17 czy 16 latek nie powinien mieć takich problemów no nie?