Do szklanki zawierajace 50g lodu o temperaturze -10stC wlano wodę o temp. 40stC. Oblicz ile wlano wody, jezeli koncowa temperatura wody w szklance wyniosla 10stC.
Jak to rozwiazac ???
cieplo wlasciwe cial
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
cieplo wlasciwe cial
energia pobrana przez lód = energia oddana przez wodę
\(\displaystyle{ m_1}\)-masa lodu
\(\displaystyle{ m_2}\)-masa wody
\(\displaystyle{ t_1}\)-temp lodu
\(\displaystyle{ t_2}\)-temp wody
\(\displaystyle{ t_3}\)-temp mieszaniny
\(\displaystyle{ cm_1(t_3-t_1)=cm_2(t_2-t_3)}\)
i liczymy z tego \(\displaystyle{ m_2}\)
ale można by przenieść do fizyki.
\(\displaystyle{ m_1}\)-masa lodu
\(\displaystyle{ m_2}\)-masa wody
\(\displaystyle{ t_1}\)-temp lodu
\(\displaystyle{ t_2}\)-temp wody
\(\displaystyle{ t_3}\)-temp mieszaniny
\(\displaystyle{ cm_1(t_3-t_1)=cm_2(t_2-t_3)}\)
i liczymy z tego \(\displaystyle{ m_2}\)
ale można by przenieść do fizyki.