Kilka zadań z treścią

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Theon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bdg

Kilka zadań z treścią

Post autor: Theon »

1.Prędkość dzwięku wynosi 3,43 * 10^4 cm/s uzywajac notacji wykladniczej zapisz te predkosc w cm/h

2.Masa atomowa wodoru wynosi 0,00000000000000000000000166 g. Wyznacz masę 1000000 atomów wodory i zapisz wynik w notacji wykładniczej.

3.Prędkość światła w próżni wynosi 300000000 . Rok świetlny to odległość jaką pokonuje światło w próżni w czasie jednego roku. Używajac notacji wykladniczej zapisz ile przypada metrów na rok świetlny.

4. oszacuj jakie najmniejsze wymiary musi miec prostokatna taca aby moc na niej polozyc 20 paczkow o objectości 113 cm^3.

5.średnia planety Merkury wynosi 4879 km. Oblicz ile razy objętość Merkurego jest mniejsza od Ziemi, której objętość wynosi 1,0832 * 10^12 km^3


Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Kilka zadań z treścią

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ 1atom=0,00000000000000000000000166 g\\
1000000atomow=0,00000000000000000000000166 g 1000000}\)

A więc
\(\displaystyle{ 1000000atomow=1,66\cdot 10^{-24} 10^6==1,66\cdot 10^{-18}}\)
Theon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bdg

Kilka zadań z treścią

Post autor: Theon »

Bardzo dziekuje a ktos inny moze zrobic inne zadania bardzo bym prosił
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Kilka zadań z treścią

Post autor: mat1989 »

Theon pisze:1.Prędkość dzwięku wynosi 3,43 * 10^4 cm/s uzywajac notacji wykladniczej zapisz te predkosc w cm/h
\(\displaystyle{ 3,13*10^4 cm/s=3,13/3600 *10^4cm/h=9,53*10^{-4}*10^4cm/h=9,53cm/h}\)
ODPOWIEDZ