Olek otrzymał na urodziny 120zł. Postanowił, że od tej kwoty rozpocznie oszczędzanie, dokładając każdego miesiąca ze swojego kieszonkowego po 8zł.
a)Ile złotych będzie miał Adam po 8 miesiącach oszczędzania?
b)Ułóż tabelkę zależności z zadania "a)" dla 1≤ x ≤8 i sporządź jej wykres.
c)Oznaczając przez x- liczbę miesięcy i przez y- kwotę oszczędności w złotych, zapisz zależnośc między zaoszczędzoną kwotą, a liczbą miesięcy.
Proszę o pomoc (znowu) nic nie rozumie i nie umiem... a jak coś zrozumie to jest źle.
Z góry dziękuje...
Zadania na X i Y
- SK8
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 10:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 36 razy
Zadania na X i Y
a).\(\displaystyle{ 120+8*8=120zl+64=184}\)
c). x-liczba miesiecy
y-kwota oszczednosci
\(\displaystyle{ y=120+8x}\) bo na kazdy miesiac odklada 8 zl.
c). x-liczba miesiecy
y-kwota oszczednosci
\(\displaystyle{ y=120+8x}\) bo na kazdy miesiac odklada 8 zl.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Zadania na X i Y
a) \(\displaystyle{ 120+8\cdot8=120+64=184}\) złotych
b) tutaj musisz narysować tabelkę.. x tutaj to miesiące.. ustalmy y - oszczędności..
wpisujesz w górnej tabelce dla x wartości kolejno: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8..
dla y na dole odpowiednio dla każdego x: 128, 136, 144, 152, 160, 168, 176, 184.. i to wsio..
c) f(x)=8x+120
b) tutaj musisz narysować tabelkę.. x tutaj to miesiące.. ustalmy y - oszczędności..
wpisujesz w górnej tabelce dla x wartości kolejno: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8..
dla y na dole odpowiednio dla każdego x: 128, 136, 144, 152, 160, 168, 176, 184.. i to wsio..
c) f(x)=8x+120