Stosunek długości odcinków

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
likent10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Stosunek długości odcinków

Post autor: likent10 »

Cześć wszystkim. Dostałem takie zadanie do rozwiązania. Mam dane dwa odcinki. Powiedzmy odcinek \(\displaystyle{ A}\) który ma długość \(\displaystyle{ 40cm}\) i odcinek \(\displaystyle{ B}\) który ma \(\displaystyle{ 12,5cm}\). Musze przedstawić stosunek jednej długości do drugiej i zapisać w postaci np: \(\displaystyle{ 1:3}\). Normalnie to bym obustronnie pomnożył przez \(\displaystyle{ 10}\) żeby otrzymać dwie liczby całkowite , skrócił i przedstawił w formie \(\displaystyle{ 16:5}\) ale musi to być stosunek \(\displaystyle{ 1}\) do czegoś. Usłyszałem tylko podpowiedź, że \(\displaystyle{ 1}\) to ma być długość całego odcinka i trzeba proporcje obliczyć. Zastanawiam się czy dobrze zrozumiałem zadanie. Czy ktoś może podsunąć pomysł?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2017, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek długości odcinków

Post autor: anna_ »

Ja bym to zapisała jako:
\(\displaystyle{ \frac{40}{12,5}= \frac{16}{5}= \frac{1}{ \frac{5}{16}} =1: \frac{5}{16}}\)
ODPOWIEDZ