Mam 2 zadania:
Szacuje się że na świecie żyje około \(\displaystyle{ 10^{18}}\) owadów. ludzi na świecie jest około 6 mld. Zakładając, że przeciętny człowiek waży 50 kg, a owad 0,1g oblicz
a)czy wszystkie owady razem ważą więcej niż wszyscy ludzie
b) Ile kilogramów owadów przypada średnio na jednego człowieka?
zad.2.
Spośród polskich jezior najwięcej wody zawiera jezioro Mamry - ok \(\displaystyle{ 1km^{3}}\). Woda zawarta w chmurze ma masę ok. \(\displaystyle{ 10^{9}}\) kg. Ile takich chmur powstałoby, gdyby wyp[arowała cała woda z jeziora Mamry?
Plz o pomoc zadanka musze mieć jeszcze dziś. Z góry thx
Zadania z potęgami
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 70 razy
Zadania z potęgami
Ad.1
a)
0,1g=0,0001kg
\(\displaystyle{ 10^{18}*0,0001kg=10^{18}*10^{-4}=10^{14}kg}\)
\(\displaystyle{ 6*10^{9}*50=300*10^{9}kg}\)
\(\displaystyle{ 300*10^{9}kg}\)
a)
0,1g=0,0001kg
\(\displaystyle{ 10^{18}*0,0001kg=10^{18}*10^{-4}=10^{14}kg}\)
\(\displaystyle{ 6*10^{9}*50=300*10^{9}kg}\)
\(\displaystyle{ 300*10^{9}kg}\)