Siema, mam do was prośbę dostałem jako zdanie domowe 2 zad. tekstowe , których nie umiem wyliczyć, mam nadzieje, że pomożecie mi je wyliczyć ( zad. na jutro )
1. szacuje sie, że na świecie żyje około \(\displaystyle{ 10^{18}}\) owadów. Ludzi na świecie jest około 6 mld. Zakładają, że przeciętny owad wazy 0,1g a przeciętny człowiek 50 kg. oblicz:
a] Czy wszystkie owady razem ważą więcej niż wszyscy ludzie
b] ile kilogramów owadów przypada średnio na jednego człowieka
2.
Ziemia obiegając Słońce pokonuje ok. \(\displaystyle{ 10^{9}}\)km. Z jaką średnią prędkoscią porusza się Ziemia. Porównaj otrzymany wynik z prędkością dźwięku ( ok. 300 m/s) Przyjmij, że 1 rok ~~ \(\displaystyle{ 3,15\cdot{10^{7}}}\) s.
Temat i zapis poprawiłam.
ariadna
Zadania tekstowe wymagające obliczeń na potęgach
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wlkp
Zadania tekstowe wymagające obliczeń na potęgach
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2007, o 18:30 przez michleczek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 13 razy
Zadania tekstowe wymagające obliczeń na potęgach
1.
masa człowieka 50 kg=50000 g
masa wszystkiech ludzi
a)
\(\displaystyle{ 50000*10^{9}g=5*10^{14}g}\)
masa wszystkich owadow
\(\displaystyle{ 0,1*10^{18}g=10^{17}g}\)
wszystkie owady waza wiecej niz wszyscy ludzie
b)
\(\displaystyle{ \frac{10^{17}}{5*10^{14}}=200g=0,2g}\)
0,2 kg owadow przypada na 1 czlowieka
2.
predkosc srednia=cala droga/caly czas
\(\displaystyle{ V_{śr}=\frac{10^{12}m}{3,15*10^{7}}\approx3175\\
\frac{3175}{300}\approx11\frac{m}{s}}\)
predkosc ruchu ziemii jest ok 11 razy szybsza od predkosci dzwieku w powietrzu
masa człowieka 50 kg=50000 g
masa wszystkiech ludzi
a)
\(\displaystyle{ 50000*10^{9}g=5*10^{14}g}\)
masa wszystkich owadow
\(\displaystyle{ 0,1*10^{18}g=10^{17}g}\)
wszystkie owady waza wiecej niz wszyscy ludzie
b)
\(\displaystyle{ \frac{10^{17}}{5*10^{14}}=200g=0,2g}\)
0,2 kg owadow przypada na 1 czlowieka
2.
predkosc srednia=cala droga/caly czas
\(\displaystyle{ V_{śr}=\frac{10^{12}m}{3,15*10^{7}}\approx3175\\
\frac{3175}{300}\approx11\frac{m}{s}}\)
predkosc ruchu ziemii jest ok 11 razy szybsza od predkosci dzwieku w powietrzu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wlkp
Zadania tekstowe wymagające obliczeń na potęgach
Wielkie dzięki za odpowiedź, nie ma to jak przepisywanie zada. o 7:13 tylko dlczego nie mnożyłes tego 5*10^{14} g