Matematyka, zadania tekstowe z procentów.

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Manena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2007, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Podziękował: 2 razy

Matematyka, zadania tekstowe z procentów.

Post autor: Manena »

Witajcie! Z matematyką jestem na stopie wojennej praktycznie od podstawówki. Przy każdym zadaniu praktycznie płacze, siedze po kilkanaście minut i i tak z marnym efektem. Dostałam zadania z procentów, których ni w pięć ni w dziesięć nie łapie. Po prostu błagam o pomoc, Zadań jest 37. są krótkie, dwuzdaniowe, a jednak ja nie potrafie ich rozwiązać... wiem , że ide na łatwizne, ale czy któryś z was, forumowiczów mógłby je rozwiązać? Niestety nie jestem w stanie za nie zapłacić, ale moge wykonać jakąś pracę pisemną z języka polskiego.
napisze tu dwa zadania, jeśli dla kogoś są banalne, to właśnie takiej osoby szukam.

1) W pewnej klasie chłopcy stanowią 52% liczby uczniów. Ile jest dziewcząt w tej klasie, jeśli liczy ona 25 uczniów?

2) Ziemniak zawiera 18% krochmalu. Ile trzeba ziemniaków, aby otrzymać 90 kg krochmalu?


rozwiązania 37 zadań potrzebuje na jutro, inaczej dostane trzy razy tyle i dwie jedynki...


Bardzo prosze was o pomoc


mój mail : manena@autograf.pl

gg: 5166810
grandslam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 13 razy

Matematyka, zadania tekstowe z procentów.

Post autor: grandslam »

1. starczy prosta proporcja:
100%- 25 osób
52%-x(chłopcy)

\(\displaystyle{ x=\frac{52\cdot25}{100}=13}\)
dziewczyny:
25-13=12
herfoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iłża
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 21 razy

Matematyka, zadania tekstowe z procentów.

Post autor: herfoo »

2)

\(\displaystyle{ x 0,18=90}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{90}{\frac{18}{100}}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{9000}{18}}\)
\(\displaystyle{ x=500}\)

potrzeba 500 kg ziemniaków
Manena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2007, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Podziękował: 2 razy

Matematyka, zadania tekstowe z procentów.

Post autor: Manena »

bardzo wam dziękuje! niestety zostało do rozwiązania jeszcze 35 zadań, czy któryś z was chciałby się tego podjąć??
ODPOWIEDZ