podobienstwo figur

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
juda8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

podobienstwo figur

Post autor: juda8 »

czesc,
mam kolejny problem,
to juz takie trudniejsze zadanie - przynajmiej tak zaznaczyli w ksiazce
"w trojkacie prostakatnym dlugosc jednej z przyprostokatnych jest sr. arytmetyzna dlugosci pozostalych bokow. wykaz ze trojkat jest podobny do trojkata o bokach 3,4,5."

boki trojkata pierwszego oznaczylem jako (x+y):2 x y
...
prosze o pomoc w rozwiazaniu
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

podobienstwo figur

Post autor: Justka »

Układasz taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2+(\frac{x+y}{2})^2=y^2\\ \frac{x}{\frac{x+y}{2}}=\frac{3}{4}\end}\)
W rozwiązaniu dochodzimy do postaci 0=0, a więc równość ta jest prawdziwa i trójkąty są podobne
ODPOWIEDZ