Siemka Chciałbym prosić o rozwiązanie tego zadania i krotko je opisać (jak je rozwiązano)
Oto treść:
"Podaj przykłady dwóch liczb niewymiernych, ktorych:
a) suma jest liczbą wymierną
b) suma jest liczbą niewymierną
c) iloczyn jest liczą wymierną
d) iloczyn jest liczbą niewymierną "
odrazu chciałbym prosić o krotką definicje liczb wymiernych i liczb niewymiernych tak własnymi słowami kogoś kto mi to wytłumaczy skutecznie
dziękuje z góry pozdrawiam
Podaj przykłady dwóch liczb niewymiernychm ktorych....
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Podaj przykłady dwóch liczb niewymiernychm ktorych....
wymierne - da się zamienić na ułamki zwykłebiermi77 pisze:krotką definicje liczb wymiernych i liczb niewymiernych
niewymierne - nie da się...
a tak w ogóle to wikipedia zaprasza do korzystania
np.
a) \(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
c) \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\)
d) \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 wrz 2007, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: się wziąłeś??
Podaj przykłady dwóch liczb niewymiernychm ktorych....
no ja wiem wiem o wikipedii ale wolalem zasięgnąć rady kogos kto się dobrze zna na tym a wiesz jak to w encyklopedii objaśnienie na 3 strony A4 a tak mam objaśnione w zdanku czy dwóch dzięki za zrobienie zadanka
[ Dodano: 11 Września 2007, 19:03 ]
czyli np. liczbą wymierną bedzie 0,125 bo da się go zapisać w postaci ułamka (nooo jedna ósma) ??
[ Dodano: 11 Września 2007, 19:03 ]
Calasilyar pisze:wymierne - da się zamienić na ułamki zwykłe
czyli np. liczbą wymierną bedzie 0,125 bo da się go zapisać w postaci ułamka (nooo jedna ósma) ??