czesc, jestem nowy na forum i nie mam pojecie jak rozwiazac to zadanie:
"piekarnia zamawia w zakładach zbożowch partię 1000 kg mąki, która jest mieszaniną trzech gatunków, połączonych w stosunku wagowym 2:1,6:3,4. Ceny 1 kg mąki poszczególnych gatunków są dopowiednio równe: 1zl,1,3zl,1,4zl. Oblicz jaki będzie koszt tego zamowienia, jezeli zakladay zbozowe pobieraja dodatkowo 5% maki za przygotowanie mieszanki. Wynik zaokragli do 0,01."
Wynik to 1326 zł.
Nie wiem jak sie do tego zabrac, prosze o pomoc - wyjasnienie jak to rozwiazac..
dzieki z gory za szybkie odp.
stosunki, tales
stosunki, tales
nie wiem jak to ładnie napisać więc niech ktoś po mnie jeszcze poprawi
stosunki 2 i 1,6 i 3,4 to razem (dodajmy te liczby) 7 :]
1000 podzielmy na 7 to mamy w zaokrągleniu 142,857
pierwszy gatunek byl w stosunku 2 czyli 142,857 razy 2 to mamy 285,714
dróga mąka to 1,6 czyli tak jak wyzej mnozymy przez 142,857 czyli mamy 228,571
no i mąk nr 3 (postępujemy tak jak wyżej) to mamy 485,714
czyli:
mąki1 jest 285,714kg
mąki2 jest 228,571kg
mąki3 jest 485,714kg
teraz ceny mnozymy mąke1 razy cene1, mąke2 razy cene2, itd.
czyli:
cena1 = 285,714 PLN
cena2 = 297,142 PLN
cena3 = 680 PLN
razem = 1262,856 PLN
no i jeszcze te 5% tżeba dodać :] to już chyba umiesz :]
i wychodzi równo (po zaokrągleniu ;P) 1326 zł
PS.: wynik miał być zaokrąglony więc jak co to wyszlo mi 1325,9988 więc po zaokrągleniu do 0.01 i tak wychodzi ładne 1326zł
stosunki 2 i 1,6 i 3,4 to razem (dodajmy te liczby) 7 :]
1000 podzielmy na 7 to mamy w zaokrągleniu 142,857
pierwszy gatunek byl w stosunku 2 czyli 142,857 razy 2 to mamy 285,714
dróga mąka to 1,6 czyli tak jak wyzej mnozymy przez 142,857 czyli mamy 228,571
no i mąk nr 3 (postępujemy tak jak wyżej) to mamy 485,714
czyli:
mąki1 jest 285,714kg
mąki2 jest 228,571kg
mąki3 jest 485,714kg
teraz ceny mnozymy mąke1 razy cene1, mąke2 razy cene2, itd.
czyli:
cena1 = 285,714 PLN
cena2 = 297,142 PLN
cena3 = 680 PLN
razem = 1262,856 PLN
no i jeszcze te 5% tżeba dodać :] to już chyba umiesz :]
i wychodzi równo (po zaokrągleniu ;P) 1326 zł
PS.: wynik miał być zaokrąglony więc jak co to wyszlo mi 1325,9988 więc po zaokrągleniu do 0.01 i tak wychodzi ładne 1326zł