Ojciec i syn mają razem 50 lat.
5 lat temu ojciec był 9 razy starszy od syna.
Ile teraz ma każdy z nich?
Ojciec i syn mają razem x lat.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Ojciec i syn mają razem x lat.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y=50 \\ x-5=9(y-5)\end}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=41 \\ y=9 \end}\)
Gdzie
x-wiek ojca
y- wiek syna
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=41 \\ y=9 \end}\)
Gdzie
x-wiek ojca
y- wiek syna