Proszę o pomoc w wyliczeniu udziałów spadkowych a następnie ostateczne udziały w nieruchomości. Niestety z matmy jestem nogą.
Oto problem:
Maria i Bronisław, małżeństwo, posiadali nieruchomość, obydwoje zmarli, mieli 5 dzieci. Pierwsza zmarła Maria
1.Spadek po Marii nabyli: mąż Bronisław w 5/20 (pamiętajmy że jest też właścicielem 1/2 "swojej" części nieruchomości ) i dzieci Mieczysław, Eugeniusz, Stanisław, Jadwiga i Maria - każde w 3/20 częściach spadku.
2.Spadek po zmarłym 5 lat później Bronisławie dziedziczy 4 dzieci (Mieczysław zmarł 3 lata wcześniej, miał 3 dzieci)- Eugeniusz, Stanisław, Jadwiga i Maria w 3/15 częściach i wnuki (dzieci Mieczysława)- Jarek, Bogusia i Gosia w 1/15 częściach.
3.Spadek po zmarłym Stanisławie nabyli jego synowie Sebastian i Paweł w udziałach po 1/2
4.Spadek po zmarłym Mieczysławie nabyli: żona Teresa oraz dzieci Jarek, Bogusia i Gosia - wszyscy po 1/4 części.
5. Spadek po zmarłej Teresie nabyły dzieci - Jarek i Bogusia w 1/2 części. Pomóżcie proszę bo zwariuję!!!
Kalkulator spadkowy
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 9 lis 2016, o 18:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
Kalkulator spadkowy
Ostatnio zmieniony 13 maja 2021, o 14:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Kalkulator spadkowy
1)
Zstępni po Mieczysławie dziedziczą:
Jarek: \(\displaystyle{ \frac{67}{960}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
Bogusia: \(\displaystyle{ \frac{67}{960}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
Gosia: \(\displaystyle{ \frac{58}{960}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
2)
Eugeniusz: \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
3)
Zstępni po Stanisławie dziedziczą:
Sebastian: \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
Paweł: \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
4)
Jadwiga: \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
5)
Maria: \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
Zstępni po Mieczysławie dziedziczą:
Jarek: \(\displaystyle{ \frac{67}{960}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
Bogusia: \(\displaystyle{ \frac{67}{960}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
Gosia: \(\displaystyle{ \frac{58}{960}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
2)
Eugeniusz: \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
3)
Zstępni po Stanisławie dziedziczą:
Sebastian: \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
Paweł: \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
4)
Jadwiga: \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) nieruchomości Marii i Bronisława
5)
Maria: \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) nieruchomości Marii i Bronisława